Innovatív magyar 3D betonnyomtatót mutatott be a BME

Innovatív magyar 3D betonnyomtatót mutatott be a BME

A betonozás építőipari folyamatait megújító, innovatív egységgel mutatkozott be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Az intézmény Építőmérnöki Karának Építőanyagok és Magasépítés Tanszéke által átadott Betonnyomtatás Műterem egy jövőbemutató projekt eredménye.

A 3D betonnyomtatás a betonépítés legújabb, és ígéretesen fejlődő ága, amely nem csak az építőipari automatizálás és digitalizálás terén jelent komoly előrelépést, hanem a betonelemek anyagtudományi fejlesztésében is. Ugyanis ahhoz, hogy kiküszöbölhetők legyenek a korábbi eljárásokban megszokott zsaluzat és egyéb rögzítő elemek, modern eszközparkra és speciális anyagösszetételű beton előállítására van szükség. 

A Műegyetem lehet egy ilyen korszerű technológia és alkalmazás megfelelő hazai kutatási bázisa, hiszen az intézmény sokszínű tudására lehet az alkalmazás során támaszkodni. Ötvözni tudjuk a BME építőmérnökeinek szakértelmét más mérnöki ágak tudásával. A 3D betonnyomtatás legújabb technológiáját pedig az egyetemi hallgatók is örömmel megismerhetik – hangsúlyozta a fejlesztésse lkapcsolatban Balázs L. György, a BME Építőmérnöki Kar egyetemi tanára.

Hazánkban úttörő a BME az új technológiák egyetemi alkalmazásában, amelynek feltétele a korszerű informatikai és technológiai eszközpark. A 3D betonnyomatás lehetőségeinek megismerésében meghatározó szerepet töltenek be az anyagtani kutatások is.

A 3D betonnyomtatás technológiájának előnyei, hogy nincs szükség zsaluzatra, tetszőleges számban ismételhető, jelentős tervezői szabadságot nyújt (a technológia igények betartása mellett), kiváló lehetőségeket biztosít építő-, építész, gépész- és vegyészmérnökök együttműködésére a munkafolyamatok több tudományterületet érintő jellege miatt. Alacsony számú, de képzett munkaerő-igénnyel kalkulálható, nagy mennyiségű betonozás esetén is. 

A BME 3D Betonnyomtatás Laborrészleg elsődleges feladata új kutatási eredmények elérése és az alkalmazások elősegítése. Bár az innovatív eljárás hazai szinten még csak a kezdeti lépéseken van túl, a dinamikusan növekvő építőipari igények és a nyugati példák alapján jelentős térnyerésre is számíthat a közeljövőben a 3D betonnyomtatás technológiája.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.