A társas vállalkozások fele nem éri meg a 10 évet hazánkban

A társas vállalkozások fele nem éri meg a 10 évet hazánkban

A legfrissebb adatok alapján enyhén javult a vállalkozások hosszú távú túlélési rátája, de összességében még mindig nagyon sok a fiatalon megszűnő társas vállalkozás.

A frissen induló társas vállalkozások negyede 5 éven belül, több mint fele pedig 10 éven belül befejezi működését, ami nem túl fényes jelenség a hazai cégbázis stabilitását nézve – ismertette az adatokat Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató elemzője.

Természetesen nem lehet általánosítani, hiszen a hazai cégek között is sok a nagymúltú, stabil vállalkozás, de a megszűnési adatokból egyértelműen látszik, hogy a cégfluktuáció jóval magasabb a kívánatosnál. Az elmúlt 25 évben közel 1 millió társas vállalkozás lépett a piacra, de jelenleg csak 470 ezer működik, és a magas cégalapítási számok ellenére a vállalkozások összesített száma stagnál.

Még az elmúlt 5 évben is 27-29 ezer új cégbejegyzés került közzétételre évente, 2021 ráadásul különösen erős volt cégalapítás szempontjából, amikor 1 év alatt közel 34 ezer társas vállalkozás jött létre Magyarországon. A sok új vállalkozásnak viszont csak akkor örülhetnénk igazán, ha az újonnan induló cégek a gazdaság szerves részévé válnának hosszú távon is. Az adatok viszont eddig azt mutatták, hogy az új vállalkozások egyre kisebb százaléka tud sikeresen megbirkózni a „fiatalkori” éveivel. Ez az arány ugyan javult valamelyt a 2021-es és 2022-es megszűnéseket is vizsgálva, de alapvetően sokkal alacsonyabbak a jelenlegi túlélési arányok, mint a korábbi években.

A vállalkozásoknak az 1 százaléka hullik el az első születésnapja előtt, ez még kevésbé kritikus. Ennél az időtávnál elég komoly gondot jelezne, ha magasabb megszűnési arányokkal találkoznánk, az közel sem tipikus működést mutatna. Jellemzően 1 évnél hosszabb távra terveznek a vállalkozók, és már a megszüntetési eljárások átfutási ideje miatt is „egyedi” teljesítményt mutatnak az 1 éves koruk előtt megszűnő vállalkozások, de a mostani 1 éves megszűnési arány még elfogadhatónak tekinthető.

Az ezredforduló volt az aranykor

Az 5 éves túlélési rátákat vizsgálva viszont már igen érdekes trend rajzolódik ki a hazai cégbázisban. A 2000-es évek elején volt a legmagasabb a túlélési arány ezen az időt��von, az akkori 85 százalékos érték azonban 70 százalék alá is leesett az évek során, és azóta is igen alacsony szinten van. A 2021-2022-es megszűnéseket is figyelembe véve – azaz a 2016-ban alapított cégeknél – az arány visszakúszott 75 százalék fölé, így látszik némi javulás az 5 éves életképességet vizsgálva.

A hosszabb távú túlélési arányok vizsgálatánál mindig érdemes figyelembe venni, hogy a vállalkozásoknál tapasztalható egyfajta természetes lemorzsolódás arány is, hiszen a sikeres, növekvő vállalkozás életében megjelenhetnek befektetők vagy egyéb komoly üzleti lehetőségek, amelyek eredményeképpen összeolvadások, felvásárlások, álalakulások történnek – fejtette ki Pertics Richárd.

Hozzátette, hogy ilyen esetekben – a cég technikai megszűnése ellenére – értelemszerűen maga a gazdasági tevékenység nem szűnik meg, csak egy új vállalkozási forma keretében folytatódik tovább.

A 10-15-20 éves túlélési arány az ezredforduló előtt alapított cégeknél a legmagasabb, jelenleg is erős stabilitást adnak ezek a vállalkozások a hazai gazdaságnak. A 90-es évek végén alapított vállalkozásoknál a 10 éves életben-maradási arány 65 százalék körül volt, míg a 15-20 éves arányok 50, illetve 37 százalék. Az elmúlt 20 évben azonban mindegyik időtávon sokat esett a túlélők aránya, jelenleg a vállalkozások 47-38-32 százaléka éri el a 10-15-20 éves kort.

Teljesen átalakulhat a cégkorfa

A magas cégalapítási számoknak és a túlélési arányoknak köszönhetően igen jellegzetes koreloszlás alakult ki a hazai vállalkozások körében. Jelenleg a hazai vállalkozások 42 százaléka 10 évnél fiatalabb, ami igen magas arány tekintve, hogy 1990 óta tömegesen alakulnak Magyarországon a társas vállalkozások. A vállalkozásoknak csupán 12 százaléka idősebb 25 évnél, a nagy múltú vállalatok aránya tehát igen alacsony jelenleg a cégbázisban.
 
A tendenciát nézve azonban vannak bíztató jelek is. Az elmúlt néhány év adatait nézve látszik, hogy a 25 éves kort megélt vállalatok száma nagyon szépen növekszik. 2018-ban még csak 27 ezer ilyen vállalkozás működött a cégbázisban, de 2022-re a számuk közel 60 ezerre nőtt. Az idő múlása, a vállalkozások természetes öregedése természetesen növeli a magas életkorú cégek arányát, de ez ellen dolgozik a magas cégfluktuáció. A fluktuáció is meglátszik a koreloszlásokat vizsgálva, hiszen az 5 évesnél fiatalabb vállalatok alkotják jelenleg is a legnépesebb halmazt, jelenleg mintegy 118 ezer ilyen társas vállalkozás működik a hazai gazdaságban és arányuk folyamatosan magasan van az elmúlt éveket nézve.

Milliárdos baby cégek

A vállalatok életpályáját vizsgálva megfigyelhetünk egy másik érdekes jelenséget is, miszerint egyes vállalkozások milyen gyorsan érik el az évi 1 milliárdos nettó árbevételt. E tekintetben azonosítható egy igen sikeres vállalkozói kör, amely rövid időn belül éri el ezt az árbevételt. A 2020-as év kicsit gyengébb volt ebből a szemszögből, de az elmúlt évekről általánosságban elmondható, hogy a társas vállalkozások 0,7 százaléka már 1 éves korára eléri az 1 milliárd forintos árbevételt. Érdekes módon a milliárdossá váló cégek aránya hosszabb időtávon sem válik az 1 éves aránynál sokkal magasabbá. 5 éves időtávon a vállalkozások 1,1 százaléka lesz milliárdos, és ez az arány már nem változik jelentősen hosszabb időtávon sem.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.