Környezetvédelmi rekordot döntöttek a különleges tiszai verseny résztvevői

Környezetvédelmi rekordot döntöttek a különleges tiszai verseny résztvevői

Rekordmennyiségű, 2880 zsák hulladék összegyűjtésével zárult a X. Jubileumi Felső-Tiszai PET Kupa.

A jubileumi versenyen 12 lelkes csapat gyűjtötte a hulladékot a megszokottnál hosszabb versenyen a Tisza Cigánd és Tiszadada közötti 86 folyamkilométeres szakaszán. A hat hulladékgyűjtő napon óriási lelkesedésről és elszántságról tettek tanúbizonyságot a rutinos csapatok. Nem telt el úgy nap, hogy a petkalózok legalább egy tonnányi hulladékot ne szedtek volna ki a folyó árteréből, sőt, Tokajtól Tiszaladányig a 14 folyamkilométeres távon napi rekordot állítottak fel, csaknem 5 tonna összegyűjtött hulladékkal.

Ekkora mennyiségű hulladék szakszerű szétválogatása szintén erőt próbáló feladat. A csapatok már a vízen előre szelektálták a begyűjtött hulladék nagyobb részét, amit azután naponta a PET Kupa erre a feladatra dedikált tapasztalt folyómentői és önkéntesei, – a hajós csapatok közreműködésével –, a parton válogattak szét különböző anyagfajtákra, hogy ezáltal az összegyűjtött hulladék nagyobb része – nagyjából 60 százaléka – újrahasznosításra kerülhessen.

A PET Kupa civil szervezetként, működésének tíz éve alatt, a folyami hulladék legnagyobb újrahasznosítójává nőtte ki magát, köszönhetően a közszolgáltatók, begyűjtő- és hasznosító cégek közreműködésének, valamint az innovatív, kisipari megoldásoknak. Ennek részeként készülnek például folyami hulladék újrahasznosításával a Palackorrú Lebegő Kikötők, amelyekből a legújabbat a verseny nyitóünnepségén adták át Cigándon a szervezők.

Rengeteg munka, rengeteg vesződség, mégis teljes kiegyensúlyozottság, vidámság és kisimult arcok, helyrejött házasságok, be nem gyógyult sebek a testünkön és begyógyult sebek a lelkünkben, ez a verseny mérlege – mesélte némi humorral fűszerezve Varga Livius zenész, a jubileumi verseny PET Mestere az utolsó szemeteszsákok partra pakolásakor.

A megmérettetésen több rekord is megdőlt, a résztvevők pedig rendhagyó élményekkel térhettek haza. A verseny utolsó szakaszán eddig ismeretlen vizeken eveztek a csapatok, sőt, az utolsó napon a teljes flotta, énekszó mellett, közösen zsilipelt a tiszalöki duzzasztóműnél.

Cigándtól Tiszadadáig különböző hulladékhelyzet fogadott bennünket. Azokon a területeken, ahol korábban többször jártunk és több év árhullámainak „PET bányáit” sikerült felszámolni, ott kevesebb hulladékkal találkoztunk, míg a folyó alsóbb, ritkábban takarított szakaszain nagyobb ártéri szennyezés fogadott bennünket – ismertette Tamás Zsolt, a PET Kupa versenyigazgatója.

Bár idén elmaradt a szokásos nagy nyár eleji árhullám, az újabb hulladékcunami előbb-utóbb elér bennünket, főleg ha arra gondolunk, hogy Kárpátalján, a Tisza forrásvidékén a nagy számú betelepülő magánszemély és cég miatt jelenleg jóval több lakossági és ipari hulladék keletkezik – egészítette ki a szakember.

Az idei jubileumi versenyt az alacsony vízállás is nehezítette, ezért különösen örültek a szervezők, hogy a legrutinosabb petkalózokból szerveződtek a csapatok. Kicsik és nagyok maximálisan kivették a részüket a takarításból. A verseny abszolút győztese 540 zsák összegyűjtött hulladékkal, pontszámát tekintve 32255 PETákkal a tavalyi címvédő, Siemens Energy csapata lett. Szinte kétszer annyi hulladékot szedtek össze, mint a legjobb csapatok, amellyel saját rekordjukat is jócskán túlszárnyalták. Második helyen 25340 PETákkal a Siemens Evező-SÖK csapata végzett. A jubileumi verseny alkalmából a PET Kupa Admiralitásából és tapasztalt folyómentőiből, önkénteseiből szintén alakult egy pethajós csapat, akik szoros küzdelem után, 22060 PETákkal a dobogó harmadik helyére állhattak fel. 

A X. Jubileumi Felső-Tiszai PET Kupa dobogós csapatai:

  1. helyezett: Siemens Energy (32.255 PETák, 540 zsák összegyűjtött szemét)
  2. helyezett: Siemens Evező-SÖK (25.340 PETák, 358 zsák összegyűjtött szemét)
  3. helyezett: KisPETlovam (22.060 PETák, 350 zsák összegyűjtött szemét)
  • Tisza Hőse díj (legtöbb egy főre jutó összegyűjtött hulladék): Siemens Energy
  • Fair play elismerés: Aztakeservit

Szintén kivette a részét a folyó megtisztításából a többi résztvevő csapat. Név szerint: Tilos Rádió és WWF civil hajója, Hangák, Amerikalózok, Petúnia, Wessling, Main Stage, Tisza2, Joda "Bass" a Meglepetés 

Hirdetés

Összetartunk, hogy senki se fázzon – ez is lehetne a mottója Bécs energiatakarékossági tervének, amely a napokban készült el. Az osztrák fővárosban szisztematikus intézkedésekkel csökkentik az energiafelhasználást és gyorsítják fel a megújuló energiahordozókra való átállást.

Bővülnek a MÁV-START szolgáltatásai a Budapest–Kecskemét–Szeged vasútvonalon, az utolsó járat mindkét irányba egy órával később indul hétfőtől szombatig. A fővárost és több megyeszékhelyet összekötő vonalon október elsejével indul a fedélzeti vendéglátás is a járatokon.

Október 1-jétől a Decathlon hazai üzleteinek polcairól lekerülnek a PET palackos termékek, a márka ezek forgalmazását megszünteti. A polcokról lekerülő, nem értékesített mintegy 20000 darab PET palackos italt az áruházlánc jótékonysági célra ajánlja fel.

Hamarosan teljesen megújulnak a Lánchíd pesti hídfőjét díszítő kőoroszlánok talapzatai, és régi fényében pompázik majd a „Széchenyi Lánczhíd” felirat is, amely újra felkerül a talapzatokra. A hídpályát a tervek szerint idén decemberben visszaadják a forgalomnak.