Mindkét válogatottunk győzelemmel és jó összetett eredménnyel zárta a sakkolimpiát

Mindkét válogatottunk győzelemmel és jó összetett eredménnyel zárta a sakkolimpiát

Remek eredménnyel zárta mindkét magyar válogatott az Indiában megrendezett sakkolimpiát. A férfi csapat a nyolcadik, a női együttes a tizenegyedik helyen végzett a 11 fordulós versenyben.

A férfi és a női válogatott egyaránt győzelemmel fejezte be szereplését az indiai sakkolimpián kedden. A svájci rendszerű viadal honlapja szerint az utolsó, 11. fordulóban a férfiak Iránt, a nők Angliát verték 2,5-1,5-re.

Előbbieknél az éltáblás Erdős Viktor sötéttel kikapott, az ugyanilyen színű bábukat vezető Bánusz Tamás viszont győzött, s begyűjtötte a teljes pontot a negyedik táblán játszó szövetségi kapitány, Ács Péter is. Ugyancsak világossal Berkes Ferenc nagy csatában végzett döntetlenre ellenfelével.

A nőknél az első táblán Hoang Thanh Trang, a vietnami származású magyar éljátékos sötéttel kerekedett felül riválisán, Gara Tícia viszont világossal veszített, így – mivel Lázárné Vajda Szidónia sötéttel remizett –, Gaál Zsókára várt a csapatsiker kiharcolása. A 15 éves játékos a negyedik táblán világossal diadalmaskodni tudott, így remek egyéni mérleggel zárt a sakkolimpián, mivel két vereség mellett nyolc alkalommal is győztesként állhatott fel az asztaltól.

A zárófordulós sikernek köszönhetően mindkét magyar válogatott előrelépett a 15. helyről: a férfiak a nyolcadik, a nők pedig a 11. helyen végeztek a 44. sakkolimpián.

A férfiaknál nem kis meglepetésre Üzbegisztán szerezte meg az aranyérmet, a dobogóra Örményország, valamint India kettes számú csapata állhatott még fel. India első számú csapata a negyedik, az Amerikai Egyesült Államok pedig az ötödik helyen zárt.

A nők versenyében Ukrajna diadalmaskodott, a dobogóra Georgia, és India első csapata ért még fel. Az Amerikai Egyesült Államok negyedik, Szlovákia 14. lett.

A férfi mezőnyben 188, a nőknél 162 együttes indult.

A következő, 2024-es sakkolimpiának Budapest lesz a házigazdája.

Hirdetés

Csaknem 14 millió forint adomány gyűlt össze a repülőtér által szervezett jubileumi Runway Run futóverseny bevételeiből. Az adomány egy részét a SUHANJ! Alapítványnak, a másik részét a leukémiás betegek gyógyulását segítő brit Anthony Nolan alapítványnak adja a Budapest Airport.

Összetartunk, hogy senki se fázzon – ez is lehetne a mottója Bécs energiatakarékossági tervének, amely a napokban készült el. Az osztrák fővárosban szisztematikus intézkedésekkel csökkentik az energiafelhasználást és gyorsítják fel a megújuló energiahordozókra való átállást.

Bővülnek a MÁV-START szolgáltatásai a Budapest–Kecskemét–Szeged vasútvonalon, az utolsó járat mindkét irányba egy órával később indul hétfőtől szombatig. A fővárost és több megyeszékhelyet összekötő vonalon október elsejével indul a fedélzeti vendéglátás is a járatokon.

Október 1-jétől a Decathlon hazai üzleteinek polcairól lekerülnek a PET palackos termékek, a márka ezek forgalmazását megszünteti. A polcokról lekerülő, nem értékesített mintegy 20000 darab PET palackos italt az áruházlánc jótékonysági célra ajánlja fel.