Az idén is igazi fesztiválhangulatban zajlott az Ördögkatlan

Az idén is igazi fesztiválhangulatban zajlott az Ördögkatlan

Az elmúlt két évben a koronavírus-járvány miatt nem volt lehetőségünk rá, az idén azonban újfent ellátogatott az ország legdélebbi fesztiváljára a GazMag, és nem is csalódtunk az augusztus 2. és 6. között immár tizenötödik alkalommal megrendezett Ördögkatlan Fesztiválban.

Az Ördögkatlan Fesztivál története 2008-ban kezdődött, és népszerűsége töretlenül növekszik. A mezítlábas fesztivál különlegessége, hogy nincs egy kialakított fesztiválközpont, Baranya megye déli részében több kisebb falu (Nagyharsány, Kisharsány, Villánykövesd, Beremend és Palkonya) a zenei és kulturális esemény házigazdája.

A fesztivál egyik legkedveltebb programját a színházi előadások adják, emiatt ezekre sokszor elég nehéz bejutni. A bérletesek jobb helyzetben vannak, mert a nagy számok törvénye alapján az öt nap alatt biztosan bejutnak legalább egy előadásra, de a napijegyet váltók közül a kevésbé szerencsések gyakran hoppon maradnak.

Szerkesztőségünk ezúttal csak egy napra látogatott el a Katlanba, és főleg a zenei programok közül válogattunk. Nagyharsányban a református templom a Magyar Zene Házának ZeneMűvek nevű kis csapatát látta vendégül, ahol Dobszay-Meskó Ilona kortárs zeneszerző vezetésével kápráztatták el a komolyzene iránt érdeklődőket. Saját műve, a Dans le passé mellett népdalokat és klasszikusokat is játszott a hegedűt, csembaló, fuvolát és csellót is megszólaltató zenész-brigád.

A ZeneMűvek koncertje
Fotó: Tóth László / GazMag

Palkonyán, a Mokos pincészetnél a Faluturisták sétáló színdarabja igyekezett megnevettetni a nézőket, miközben igencsak szürrealista megközelítésben mutatott görbe tükröt a világnak – egy kis borkóstolással megfűszerezve.

Kisharsányban a Vylyan pincészet teraszán Csemer Boglárka (Boggie) és Grecsó Krisztián közös irodalmi estjével zártuk a napot. A két művész saját életük élményeit, jó és rossz pillanatait osztotta meg a hallgatósággal az irodalom és a zene nyelvén, nem egyszer érzelmes és megható módon, többeknek katartikus élményt okozva.

Bár ezúttal nem volt alkalmunk végig a helyszínen lenni a fesztivál ideje alatt, a programkínálat sokoldalúsága semmit sem csökkent a pandémia előtti évekhez képest. A színházi előadások, a könnyűzenei- és a komolyzenei koncertek mellett többek között kiállítások, kézműves programok, vásárok, népi műsorok és beszélgetések is színesítették a programot, és a hagyományos Katlanfutás révén a közös sportolás sem maradhatott ki a programból.

Az Ördögkatlan Fesztivál évek óta üde színfoltja a magyarországi fesztiválszezonnak. A kulturális kikapcsolódást mindenképpen érdemes összekötni a Villányi borvidék természeti szépségeinek és gasztronómiai kínálatának megismerésével.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.