Fontos kutatások indulnak a koronavírus-járvány kapcsán Pécsen

Fontos kutatások indulnak a koronavírus-járvány kapcsán Pécsen

A COVID-19 betegséggel, valamint a poszt-COVID szindrómával kapcsolatos humán klinikai és preklinikai kutatásokra kapott 1,5 milliárd forint támogatást a Pécsi Tudományegyetem.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Tématerületi Kiválósági Program 2021 Egészség alprogramjának keretében „A HECRIN Konzorcium COVID-19 betegséggel, poszt-COVID szindrómával kapcsolatos humán klinikai és preklinikai kutatásai” című projektre kapott 1,5 milliárd forint támogatást a Pécsi Tudományegyetem.

Prof. Dr. Kovács L. Gábor, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) professzora, a projekt vezetője elmondta, hogy a SARS-CoV-2 koronavírus hazai megjelenésekor a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontban (PTE SzKK) működő Virológiai kutatócsoport azonnal hozzákezdett a hazai és régiós diagnosztikai vizsgálatokhoz.

A csoport munkáját nagyban segítette, hogy a kormány 2020. március közepén életre hívta a Koronavírus Kutatási Akciócsoportot, melynek vezetésével Dr. Jakab Ferenc pécsi virológus professzort bízta meg. Az akciócsoport elsődleges feladata a hazai kutatások összefogása, koordinálása, valamint a vírusfertőzés leküzdésére és a fertőzöttek kezelésére irányuló specifikus kezelések kidolgozása. Annak ellenére, hogy a kutatások jelentős része a PTE SzKK különleges 4-es biológiai biztonsági szintű laboratóriumában zajlott, igen jelentős volt a hazai és nemzetközi kollaborátorok szerepvállalása is. A vizsgálatokban több biotechnológiai cég és számos kutatócsoportok vett részt, összesen mintegy 20 együttműködő partner bevonásával indultak meg a kutatások – foglalta össze Kovács L. Gábor. 

A tématerületi kutatások célja olyan kutatói indíttatású humán klinikai vizsgálatok előkészítése, melyek segítik a COVID-19 betegséggel és a poszt-COVID szindrómával kapcsolatos gyógyításokat. Így a szakemberek többek között elvégzik a SARS-CoV-2 koronavírushoz kapcsolódó laboratóriumi, preklinikai és klinikai vizsgálatokat, valamint a kórházi kezelést nem igénylő COVID-19 fertőzés idegrendszeri és pszichológiai következményeinek vizsgálatát kvantitatív MR képalkotó módszerek segítségével.

Már több mint egymillióan látták a „The Mystery of Banksy – A Genius Mind” című vándorkiállítást, amely 2021-ben indult világ körüli turnéra Münchenből és most Bécsben is látogatható. A tárlat a híres brit graffitiművész munkásságát mutatja be.

A Soroksári úton épülő City Pearl beruházás részeként eredeti formájában építették újjá a Közvágóhíd terület egykori Fogadóépületét. Az ingatlant szigorú műemlékvédelmi előírásoknak megfelelően, korhűen módon állították helyre.