Régiós összevetésben is kiemelkedőek a magyar építőipar termelési mutatói

Régiós összevetésben is kiemelkedőek a magyar építőipar termelési mutatói

A 2015-ös termelési volumen adatokat 57 százalékkal haladja meg jelenleg az építőipar, és a friss adatok alapján a közeljövő is biztatóan alakul. A cégalapítási arány 25 százalékkal meghaladja a pandémia előtti szintet, de kérdéses, meddig tart ki a lendület.

Az építőipar szinte mindig érzékenyen reagál a gazdaság hullámzásaira, hiszen a tevékenység jellegéből fakadóan a szektorba érkező beruházások volumenének kis mértékű változása is a szektor teljesítményének jelentős emelkedéséhez vagy visszaeséséhez vezethet. Többek között ezért is volt olyan nagy szerepe az elmúlt években a különböző családpolitikai intézkedéseknek, illetve a központi építési beruházásoknak. Most, hogy a recessziós várakozások kerültek előtérbe a gazdaság jelentős részén, és a kormányzati intézkedések is inkább a megszorításokról szólnak, érdemes megnézni, hogy milyen magasra emelkedett a szektor, milyen lehetséges pályán mozoghat a terület különböző forgatókönyvek esetén.

Ha csak a puszta céginformációs és termelési adatokat nézzük, egyelőre még a pozitív adatok vannak előtérben. Júniusban 614 építőipari társas vállalkozás jött létre, ami mintegy 25 százalékkal magasabb a koronavírus előtt regisztrált havi cégalapítási értékeknél.

A megszűnő cégek száma kevesebb mint a fele az alakulókénak. Ezekkel a cégalapítási és cégtörlési értékekkel a június nem számít különösebben kirívónak, hasonló értékek voltak jellemzők eddig 2022 során az Opten adatbázisa szerint. Az építőipari vállalkozási kedv tehát alapvetően pozitívnak számított 2022 során, mind a korábbi évekhez, mind a többi ágazathoz képest is. Az építőiparra mindig is jellemző volt a sok alakuló és megszűnő cég, de a mostani értékek kimagaslónak számítanak. 2020-ban a koronavírus első hullámakor ugyan volt egy jelentősebb visszaesés, de utána az év hátralévő részében a cégalapítások ezt a hullámot bőven kompenzálták, a 2022-es cégalapítási értékek pedig már stabilan magasan vannak.

Hasonlóan pozitív képet látunk, ha az építőipari termelési indexeket az EU-s adatokhoz, vagy akár a szomszédos országokhoz mérjük. A 2015-ös építőipari termeléshez képest 57 százalékkal volt magasabban 2021-ben a hazai termelés, ami európai viszonylatban is kimagasló értéknek számít. A teljes EU-t nézve ugyanebben az időszakban csak 11 százalékos volt a növekedés, de a hazai érték a V4-ekhez képest is magasnak számít. Az országok gazdaságai nem egyformák, és nem ugyanarról a szintről indultak 2015-ben, de a hazai építőiparon egyértelműen meglátszik a támogató környezet.

2022 is szépen alakult az építőipar számára. A KSH adatai alapján a május termelési volumenindexe 9,9 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakánál, és 5,8 százalékkal az áprilisi értéknél. Kisebb hullámzásokkal ugyan, de az építőipari termelés tovább tudott növekedni, tehát 2022 során is. A május végi szerződésállomány pedig 9,7 százalékkal volt magasabban az 1 évvel ezelőtti értéknél, ami azt jelzi, hogy még mindig inkább felfele megy az ágazat.
Természetesen azért vannak továbbra is kedvezőtlen jelenségek az ágazatban.

Az építőiparban továbbra is nagyon magas a magára hagyott vállalkozások száma, június hónap során is 419 társas vállalkozás ellen indult kényszertörlési eljárás. A kényszertörlési eljárások száma egész évben stabilan magas volt az ágazatban, a 2022-es kényszertörlési adatok 70 százalékkal vannak magasabban a koronavírus-járvány előtt megszokott normál értékeknél. A felszámolások és végelszámolási eljárások száma viszont nagyjából beállt a korábban megszokott szintre. Június során 74 darab építőipari társas vállalkozás került felszámolási eljárás alá, és 76 cégnél kezdeményeztek végelszámolási eljárását. Bár ez utóbbi valamivel magasabb, mint az évnek az ebben az időszakában megszokott értékek, de alapvetően ezekre a megszüntetésre irányuló eljárásokra azt lehet mondani, hogy normál szinten vannak.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.