Sokmilliárdos tétel a számlák befogadása a magyar cégek számára

Sokmilliárdos tétel a számlák befogadása a magyar cégek számára

Hazánkban is egyre nagyobb terhet jelent, hogy még mindig több mint tízezer munkavállaló foglalkozik a magyar cégeknél kizárólag a számlabefogadással, akiket más, fontosabb pénzügyi folyamatok menedzselésével is meg lehetne bízni.

A Dataxo Group Magyarországon elsőként végzett kutatást arra vonatkozóan, hogy mennyi erőforrását emészti fel a magyar vállalatoknak a manuális számlafeldolgozás. Az így kapott számadatok meghökkentőek és komoly gazdasági kockázatokról is tanúskodnak.

A cég vezérigazgatója, Poór Károly a statisztikákról szólva elmondta, itthon egy számla rögzítése átlagosan másfél perc munkát igényel. A Pénzügyminisztérium adatai szerint

éves szinten 700-800 millió számlát fogadnak be a cégek, tehát a vállalatoknál dolgozó számlaadat-rögzítők pedig együttesen több mint 2000 évnyi munkaórát fektetnek csak azok feldolgozásával.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ezeknek a feladatoknak a munkabérköltsége legkevesebb 56 milliárd forint.

A Dataxo Group első embere kihangsúlyozta, hogy a jelenlegi munkaerőhiány mellett megengedhetetlen lenne a gazdaság számára, hogy több mint tízezer munkavállaló foglalkozzon száml��k befogadásával, hiszen a folyamat ma már teljesen automatizálható és senkinek nem hiányozna a manuális adatrögzítés.

A pénzügyi területen kvalifikált dolgozók akár nagyobb értéket is teremthetnek más munkakörökben. Mivel jellemzően könyvelőkről beszélünk, ők akár költségelemzésben, adóoptimalizálásban vagy egyéb pénzügyi folyamatok menedzselésében fontos szerepet tölthetnének be a vállalatok életében – világított rá a problémára Poór Károly.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.