Pénteken rajtol a sakkolimpia

Pénteken rajtol a sakkolimpia

Az Indiában található Chennai városa ad otthont a 44. Sakkolimpiának. A verseny pénteken kezdődik, és augusztus 10-ig tart. A férfiak és a nők mezőnyében is szurkolhatunk magyar csapatnak.

A férfiak és a nők versenyében is a legjobb tízbe kerülést célozza meg a magyar válogatott az Indiában rendezendő 44. Sakkolimpián. A sportág legrangosabb megmérettetésének eredetileg Oroszország lett volna a házigazdája, azonban az orosz-ukrán háború kirobbantása miatt a rendezéstől, és a részvételtől is eltiltották az oroszokat. Ezzel mindkét nem esetében egy végső győzelemre is esélyes csapat marad távol a versenytől.

A magyar csapat is foghíjas lesz, az országot váltó, és hamarosan román színekben versenyző Rapport Richárd mellett Lékó Péter és Almási Zoltán sem ül asztalhoz. Az utolsó pillanatban pedig koronavírus-fertőzés miatt Gledura Benjámin is kikerült a csapatból, az ő helyét a szövetségi kapitány, Ács Péter veszi át.

A következő, 2024-es sakkolimpia házigazdája Budapest lesz.

Az augusztus 10-ig tartó sakkolimpián résztvevő magyar csapatok összeállítása:

Nők:
Hoang Thanh Trang, Gara Tícia, Gaál Zsóka, Lázárné Vajda Szidónia, Terbe Julianna
Szövetségi kapitány: Papp Gábor

Férfiak:
Ács Péter, Bánusz Tamás, Berkes Ferenc, Erdős Viktor, Kántor Gergely
Szövetségi kapitány: Ács Péter

A Magyar Terméket és védjegyrendszerét beemelik a közoktatás tananyagába. A diákok esettanulmányokon, játékos feladatokon keresztül ismerhetik meg a hazai előállítású termékekhez kapcsolódó ismeretanyagot.

Országszerte több mint négyszáz helyszínen várja a látogatókat az ország legnagyobb kulturális eseménye. A Múzeumok Éjszakája idei kiemelt helyszínei Székesfehérvár és Esztergom, de Budapesten és sok vidéki városban is igazi programkavalkádra lehet számítani. A szervezők nem feledkeztek meg a foci Eb-ről sem.

Tesztüzemben immár az utasok számára is elérhető a MÁV integrált útvonaltervező-szolgáltatása. Az EMMA rendszerében elérhető szolgáltatások köre a vasúttársaság szerint a közeljövőben bővülni fog.

A hét közepi, Debrecenben megrendezett időfutam országos bajnokság után vasárnap Pannonhalmán került sor a férfiak és a nők országúti mezőnyversenyére. A 91,2 kilométeres távnak enyhén felhős időben, 21 fokban vágott neki a 15 fős – U23-as és felnőtt – női mezőny. A 16,8 kilométeres Pannonhalma-Győrság-Halomalja-Pázmándfalu-Nyalka-Pannonhalma kört ötször teljesítették a bringások, hogy aztán egy pannonhalmi kis kör után a bencés monostor előtt érjenek célba. A második nagy körben az addig egyben, nyugodt tempóban haladó mezőnyben tempóváltás történt, az elmúlt négy kiírás bajnoka, az U23-as...