Az ingatlanpiacot is átalakíthatja az energia-veszélyhelyzet

Az ingatlanpiacot is átalakíthatja az energia-veszélyhelyzet

Az energia-veszélyhelyzet miatt az átlagfogyasztás felett piaci árat kell fizetni az áramért és gázért, amit hatással lesz a piacra. A jövőben megnövekedhet a kereslet az alacsony fenntartási költségű lakások iránt, és felért��kelődhetnek a korszerű, energiatakarékos ingatlanok.

A növekvő világpiaci energiaárak miatt a jövőben egyre fontosabb szempont lehet a vevők számára a kiszemelt lakás korszerűsége és energiahatékonysága, ami felértékelheti ezeket az ingatlanokat a következő időszakban – foglalta össze ki az ingatlan.com legfrissebb piaci elemzése.

Nyertesek és vesztesek

Augusztustól az átlagfogyasztás felett piaci árat kell majd fizetni az áramért és gázért. Bár az új szabály a háztartások 75 százalékát nem érinti, várhatóan még keresettebbek lesznek alacsony rezsiköltségű lakóingatlanok. A nagyobb alapterületű lakások közül azoknál eshet vissza leginkább a kereslet, amelyek nem energiahatékonyak – részletezte Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Hozzátette, hogy idén éves szinten 4 százalékkal több 150 négyzetméternél nagyobb alapterületű lakást és házat hirdettek meg eladásra, miközben az összes lakóingatlan-hirdetés feladás 5 százalékkal csökkent ugyanebben az időszakban. Látszik tehát, hogy a nagyobb alapterületű ingatlanok esetében már most is nagyobb az eladási kedv. Az alapterületük mellett az ingatlanok állapota és fűtési rendszere is fontos szempont lehet a jövőbeni vevők számára a keresési folyamatban.

A gáz a domináns a fűtésnél

A jelenlegi kínálatot nézve látszik, hogy a gazdára váró lakóingatlanok fele ingatlanon belüli gázfűtéssel rendelkezik (cirkó, gázkazán, konvektor), további 7 százalékuk pedig távfűtéses. Majdnem 7 százalékuknál szintén a gázalapú házközponti fűtés jellemző. Az elektromos fűtésrendszerű lakások részesedése 5 százalék, ezeknél különösen fontos tényezővé válik az új rezsiszabály. Összességében az eladó lakások és házak háromnegyedénél a fűtés gáz alapú.

Kétsebességessé válik a piac

Az ingatlan.com előrejelzése szerint a következő időszakban a fenntartási költségek és a rezsiköltségek még nagyobb szerepet kapnak a piacon, azaz a vásárlók szempontjából. A felújított, újszerű és jó állapotú ingatlanok népszerűsége a használtlakás-piacon eddig is kiemelkedő volt.

Látványos adat, hogy idén az érdeklődések háromnegyede ezekre irányult – emelte ki Balogh László. A szakember szerint éppen ezért az árakat nézve kétsebességessé válhat a piac: a korszerű fűtéssel rendelkező, alacsony fogyasztású lakóingatlanoknál tempósabb lehet az értéknövekedés, mint a felújítandó társaiknál.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.