Orvosi bravúrnak számító kézvisszaültetést hajtottak végre Pécsen

Orvosi bravúrnak számító kézvisszaültetést hajtottak végre Pécsen

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja egy sikeres replantáció keretében mentette meg egy szerencsétlenül járt férfi jobb kezét.

A beteg jobb kezének mutató, középső és gyűrűs ujját, valamint a fél kézfejét vágta le a faaprítógép. A sérült végtagot a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ (KK) Traumatológiai és Kézsebészeti Klinika replantációra, vagyis visszaültetésre specializálódott dr. Kromek Lóránd, a klinika osztályvezető főorvosa által vezetett orvosi teamje egy nyolc órás műtéttel hozta rendbe, így megmentve a páciens kezét.

Az 54 éves férfit Zalalövőn, tűzifavágás közben érte a baleset, amikor a jobb kezével a fadaraboló gépbe nyúlt. Két hete, vasárnapról hétfőre virradó éjjel szállította az Országos Mentőszolgálat a Zala Megyei Szent Rafael Kórházból a PTE Klinikai Központ Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikájára, ahol azonnali operáció történt. 8 órás műtéttel varrta vissza dr. Kromek Lóránd által vezett team a beteg 3 amputált ujját és fél kézfejét, megmentve ezzel a vasúti műszaki ellenőrként dolgozó férfi kezét.

Dr. Kromek Lóránd főorvos bizakodó a gyógyulási folyamatot illetően, de azt is hozzátette: betegünk még hosszú gyógyulási folyamatnak és rehabilitációnak néz elébe.

Sérülése súlyosságát és jelentőségét az is fokozza, hogy jobbkezes. A lágyrészek vérellátása több nappal a sikeres operáció után is stabil, így a beteg hazatérhetett.

A páciens így fogalmazott: Ahogy ideértünk a pécsi klinikára, pikk-pakk mentek a dolgok: bekerültem a vizsgálóba, és rögtön a műtőbe. Elaltattak, és másnap a kórteremben ébredtem. Nagyon kába voltam, de azt láttam, hogy vissza tudták varrni az ujjaimat. Annyira örülök! Minden elismerésem az orvosi csapaté. Nagyon köszönöm.

A PTE Klinikai Központja nagy múlttal rendelkezik a replantáció terén: Magyarországon először Dr. Nyárády József professzor végzett kisvégtag-visszaültetést 1979-ben, 1982-ben pedig ugyancsak Pécsett ültettek vissza először kart hazánkban. A sikeres replantációk sorát ma egy külön erre, illetve mikrosebészetre specializálódott team folytatja. Együtt örülünk betegünk gyógyulásának – tette hozzá dr. Kromek Lóránd.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.