Emlékérmével tiszteleg Milton Friedman előtt a Magyar Nemzeti Bank

Emlékérmével tiszteleg Milton Friedman előtt a Magyar Nemzeti Bank

A magyar származású közgazdász születésének 110. évfordulója alkalmából bocsát ki emlékérmét a magyar jegybank.

Milton Friedman születésének 110. évfordulója alkalmából 15 000 forint névértékű ezüst és 2000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn.

A jegybank pénteki közleménye szerint az emlékérmék a magyar származású Nobel-emlékdíjasokat bemutató tematikai sorozat második részeként jelennek meg, követve a 2020-ban kibocsátott Harsányi János-emlékérméket. Az emlékpénzeket Soltra E. Tamás szobrászművész tervezte.

Mint felidézik, Milton Friedman (1912-2006) a 20. század egyik legnagyobb hatású közgazdásza New Yorkban született magyarországi zsidó bevándorlók gyermekeként. Elméleti és alkalmazott kutatási területeken egyaránt dolgozott, a monetarista mozgalom elindítója, valamint a chicagói iskola megalapítója volt. A közgazdász 1976-ban a fogyasztáselemzéshez, a pénztörténethez és elmélethez való hozzájárulásáért, valamint a stabilizációs politika összetettségének bemutatásáért kapott közgazdasági Nobel-emlékdíjat.

A közlemény szerint az ezüst és a színesfém emlékérmék érmeképei megegyeznek, csak az értékjelzésben térnek el. Az emlékérme előlapjának központi motívuma egy ceruzát egyensúlyozó kezet ábrázol. A ceruza Milton Friedman előadásain rendszeresen megjelenő eszköz volt, amelyet szemléltető példak��nt használt a szabadpiaci hatások és a társadalmi együttműködés összefüggéseinek megismertetésére. A ceruza ábrázolása fölött a mennyiségi pénzelmélet friedmani újraértelmezésében központi szerepet játszó, a pénz forgalmi egyenletét leíró képlet (M×v=P×Q) látható.

A ceruza ábrázolása alatti három sorban a "Magyarország" felirat, az "15000", valamint a "2000" értékjelzés és a "Forint" felirat, kissé lejjebb, két egymás alatti sorban a "2022" verési évszám, valamint a "BP." verdejel olvasható.

Az emlékérme hátlapján Milton Friedman félalakos portréja látható. A portrétól balra, két egymás alatti sorban a "Milton Friedman" felirat, valamint a Nobel-emlékdíjas közgazdász születésének és halálának évét jelölő "1912-2006" felirat olvasható. A hátlap jobb oldali szélén, középen az emlékérmét tervező Soltra E. Tamás szobrászművész mesterjegye látható.

Mindkét emlékérme átmérője 38,61 milliméter, szélük recézett. A 15 000 forintos névértékű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 31,46 gramm. A 2000 forint névértékű színesfém változat 75 százalék réz és 25 százalék nikkel ötvözetéből készült, súlya megközelítőleg 31 gramm. Az ezüst emlékérméből tükörfényes (proof) kivitelben, a színesfém változatból selyemfényes (BU) kivitelben 4000-4000 darab készíthető – olvasható a közleményben.

A Milton Friedman ezüst emlékérme a rendelkezésre álló készlet függvényében, a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg hétfőtől az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

A Budapesti Értéktőzsdén is érződött az egész Európára jellemző kedvezőtlen befektetői hangulat. A BUX eséséből a főbb részvények többsége is kivette a részét.