Már 15 ezernél is több vendégéjszakával segítette az ukrán menekülteket a MATE

Már 15 ezernél is több vendégéjszakával segítette az ukrán menekülteket a MATE

Március eleje óta folyamatosan támogatja az Ukrajnából érkező menekülteket a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem közössége. Ez idáig 777 menekültet szállásoltak el az intézmény budai, keszthelyi, kaposvári, gyöngyösi és gödöllői kollégiumaiban,

Az elmúlt négy hónapban a gödöllői kollégiumban 471, a gyöngyösi kollégiumban 141, a kaposvári kollégiumban 139, a keszthelyi kollégiumban 25, a budai kollégiumban pedig 1 fő kapott biztonságot nyújtó szállást, akiknek ellátásáról is teljes körűen gondoskodott az intézmény. Mindez a vendégéjszakák számát tekintve meghaladta a tizenötezret.

A MATE hallgatói és munkatársai már a háború első napjaiban összefogtak, segítő, támogató hozzáállásuk pedig azóta is töretlen. Kollégáink a szállások szétosztásakor arra is folyamatosan figyeltek, hogy a családok együtt maradjanak és mindenkinek személyre szabottan, igényeihez, szükségleteihez mérten segítsenek – mondta Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

Az egyetem humanitárius összefogását számtalan menekült- és segélyszervezet, a Pest és Somogy Megyei Védelmi Bizottságok, az illetékes minisztérium, valamint a helyi polgármesteri hivatalok, orvosi szolgálatok, ügyeletek és a járványügy helyi képviseletei is folyamatosan segítették.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.