Útnak indult a sakkolimpiai fáklya

Útnak indult a sakkolimpiai fáklya

A 44. Sakkolimpiát július 28-tól augusztus 10-ig rendezik meg az indiai Chennaiban.

India miniszterelnöke, Narendra Modi és a sakkozók világszövetségének (FIDE) orosz elnöke, Arkagyij Dvorkovics indította útnak az ez évi sakkolimpia fáklyás váltóját a fővárosban, Újdelhiben.

A FIDE honlapjának híre szerint a staféta 40 napon belül az ország 75 városába jut el - ily módon is megemlékezve arról, hogy India, ahonnan egyébként a sakk származik, idén ünnepli függetlenségének 75. évfordulóját.

A sportág legnagyobb nemzetek közötti versenyét július 28-tól augusztus 10-ig rendezik meg Chennaiban. A csúcstorna eredetileg Moszkvában lett volna, de az orosz-ukrán háború miatt a FIDE elvette a házigazda jogot az orosz fővárostól és március közepén az indiai városnak adta át a lehetőséget.

A FIDE égisze alatt 1950 óta kétévente rendeznek sakkolimpiát, amelyen a Föld országainak válogatottjai mérik össze tudásukat. Hivatalosan az első ilyen versenyt 1927-ben tartották Londonban, a legutóbbi, 2018-as viadalra a georgiai Batumiban került sor. A 2020-ast a koronavírus-járvány miatt először 2021-re elhalasztották, majd elmaradt.

A 2022-as indiai tornát követően 2024-ben Budapest lesz a vendéglátója a 45. sakkolimpiának.

Nagy erővel folyik a kerékpárutak építése az osztrák fővárosban, hiszen nagy az igény rájuk. Idén májusban ugyanis rekordot döntött a kerékpárosok száma a bécsi utakon, a különböző helyszíneken elhelyezett forgalomszámlálók 33 százalékkal több biciklistát észleltek tavaly májushoz képest.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és az E.ON hálózatos szakemberei példaértékű összefogásának köszönhetően rekordidőn belül madárvédelmi burkolat került a villanyoszlopokra. A hamvas rétihéja hazánkban fokozottan védett madárfaj, költőállománya mindössze 45-60 pár.