Csaknem 200 millió betétdíjas csomagolást váltottak vissza idén Szlovákiában

Csaknem 200 millió betétdíjas csomagolást váltottak vissza idén Szlovákiában

A betétdíjas rendszer január elsejei bevezetése óta egyre népszerűbb a PET-apalckok és fémdobozok visszaváltása.

Pénteken és szombaton váltják vissza a legtöbb betétdíjas csomagolást, néhány visszaváltóhelyen emiatt gondok adódnak az automaták kapacitásbeli korlátai miatt – jelentette ki a TASR-nek Lucia Morvai, a Betétdíj-rendszerkezelő társaság kommunikációs igazgatója.

A Betétdíj-rendszerkezelő összeköttetésben áll a visszaváltóhelyekkel és a visszaváltó automaták kezelőjével, és ha esetleg helyi problémák adódnak, a többi érintettel azonnal megoldjuk azokat – nyilatkozta Lucia Morvai.

Hozzátette, hogy rá akarják szoktatni az embereket, hogy a visszaváltható csomagolást folyamatosan vigyék vissza, ne egyszerre, hétvégenként, amikor a legnagyobb a nyomás.

Mindannyian tudatosítjuk, hogy tovább kell dolgoznunk a rendszeren az ügyfelek kényelmének javítása érdekében – emelte ki a szóvivő.

A szlovákiai lakosság a rendszer január 1-jei bevezetése óta már közel 200 millió betétdíjas csomagolást váltott vissza, a visszaváltóhelyek száma már meghaladja a 2500-at. Valamennyi PET-palackot és fémdobozt vissza lehet váltani 0,1 és 3 literes űrtartalom között, kivéve a tejes dobozokat, a szörpöket és a szeszes italokat.

Nagy erővel folyik a kerékpárutak építése az osztrák fővárosban, hiszen nagy az igény rájuk. Idén májusban ugyanis rekordot döntött a kerékpárosok száma a bécsi utakon, a különböző helyszíneken elhelyezett forgalomszámlálók 33 százalékkal több biciklistát észleltek tavaly májushoz képest.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és az E.ON hálózatos szakemberei példaértékű összefogásának köszönhetően rekordidőn belül madárvédelmi burkolat került a villanyoszlopokra. A hamvas rétihéja hazánkban fokozottan védett madárfaj, költőállománya mindössze 45-60 pár.