Csaknem 200 millió betétdíjas csomagolást váltottak vissza idén Szlovákiában

Csaknem 200 millió betétdíjas csomagolást váltottak vissza idén Szlovákiában

A betétdíjas rendszer január elsejei bevezetése óta egyre népszerűbb a PET-apalckok és fémdobozok visszaváltása.

Pénteken és szombaton váltják vissza a legtöbb betétdíjas csomagolást, néhány visszaváltóhelyen emiatt gondok adódnak az automaták kapacitásbeli korlátai miatt – jelentette ki a TASR-nek Lucia Morvai, a Betétdíj-rendszerkezelő társaság kommunikációs igazgatója.

A Betétdíj-rendszerkezelő összeköttetésben áll a visszaváltóhelyekkel és a visszaváltó automaták kezelőjével, és ha esetleg helyi problémák adódnak, a többi érintettel azonnal megoldjuk azokat – nyilatkozta Lucia Morvai.

Hozzátette, hogy rá akarják szoktatni az embereket, hogy a visszaváltható csomagolást folyamatosan vigyék vissza, ne egyszerre, hétvégenként, amikor a legnagyobb a nyomás.

Mindannyian tudatosítjuk, hogy tovább kell dolgoznunk a rendszeren az ügyfelek kényelmének javítása érdekében – emelte ki a szóvivő.

A szlovákiai lakosság a rendszer január 1-jei bevezetése óta már közel 200 millió betétdíjas csomagolást váltott vissza, a visszaváltóhelyek száma már meghaladja a 2500-at. Valamennyi PET-palackot és fémdobozt vissza lehet váltani 0,1 és 3 literes űrtartalom között, kivéve a tejes dobozokat, a szörpöket és a szeszes italokat.

A Volánbusz évről évre kiemelt figyelmet fordít a télre történő felkészülésre. Erre nagy szükség is van, mivel megváltoznak az út- és látási viszonyok, amelyekhez minden közlekedőnek alkalmazkodnia kell, de egy közszolgáltatónak maximálisan.

Új stratégiát próbál ki a városi galambokkal szemben az osztrák főváros: ellenőrzött körülmények közé tereli őket, hogy könnyebben tudják szabályozni a populációt. A beteg madarakat kezelik, hogy javuljon az állomány egészségi állapota.