Összekapcsolják a közép-európai régió villamosenergia-piacait

Összekapcsolják a közép-európai régió villamosenergia-piacait

A múlt hét végén sikeresen elindult a tágabb közép-európai (Core) régió villamosenergia-piacainak egységes másnapi időtávú, áramlásalapú kapacitásszámítás melletti piac-összekapcsolása.

Az Európai Unió energiaszabályozó hatóságai a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatallal (MEKH) együtt közösen üdvözölték, hogy a piacösszekapcsolási projekt átültetéséért felelős átvitelirendszer-üzemeltetők (TSO-k) és kijelölt villamosenergiapiac-üzemeltetők (NEMO-k) sikeresen indították el 2022. június 8-án (2022. június 9-i szállítási nappal) a tágabb közép-európai (Core) régió villamosenergia-piacainak egységes másnapi időtávú, áramlásalapú kapacitásszámítás melletti összekapcsolását (Flow-Based Market Coupling – FBMC).

A „Core régió” magában foglalja Ausztriát, Belgiumot, Horvátországot, Csehországot, Franciaországot, Németországot, Magyarországot, Luxemburgot, Hollandiát, Lengyelországot, Romániát, Szlovákiát és Szlovéniát. A piac-összekapcsolási projekt Magyarország minden uniós határmetszékén bevezeti a másnapi időtávú, áramlásalapú kapacitásszámítási módszerre épülő implicit kapacitásfelosztást.

Ságvári Pál, a MEKH nemzetközi ügyekért felelős elnökhelyettese az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynöksége (ACER) igazgatósági ülése alkalmával a projekttel kapcsolatban kiemelte, hogy a piac-összekapcsolás hozzájárul a másnapi időtávú határkeresztező kereskedési lehetőségek bővüléséhez, a regionális árak kiegyenlítődéséhez és az ellátásbiztonság erősítéséhez.

A szakember kiemelte, hogy magyar oldalról a MAVIR Zrt. és a HUPX Zrt. mellett a MEKH, mint nemzeti szabályozó hatóság is aktívan részt vett a piacösszekapcsolás éles indulását lehetővé tevő munkában. Hozzátette, hogy a projekt indulásával még nem értünk el az európai uniós villamosenergia-piacok összekapcsolásának végéhez. A MEKH elnökhelyettese a további fontos feladtok közé sorolta az összehangolt, áramlásalapú kapacitásszámítási modell bevezetését a hosszabb időtávú és napon belüli kapacitások tekintetében, valamint az európai uniós kiegyenlítő-szabályozási energiapiacok fokozatos integrációját is.

Ságvári Pál hozzátette, hogy a MEKH a hatékony piacintegrációs projektek megvalósításán túl a piacfelügyelet megerősítésében is támogatja az ACER munkáját. Bejelentette, hogy a MEKH – működése során először – nemzeti szakértő munkatársat is delegál az ACER-hez, aki az energiapiaci visszaélések felderítésében segítheti a szervezetet.

Nagy erővel folyik a kerékpárutak építése az osztrák fővárosban, hiszen nagy az igény rájuk. Idén májusban ugyanis rekordot döntött a kerékpárosok száma a bécsi utakon, a különböző helyszíneken elhelyezett forgalomszámlálók 33 százalékkal több biciklistát észleltek tavaly májushoz képest.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és az E.ON hálózatos szakemberei példaértékű összefogásának köszönhetően rekordidőn belül madárvédelmi burkolat került a villanyoszlopokra. A hamvas rétihéja hazánkban fokozottan védett madárfaj, költőállománya mindössze 45-60 pár.