Egyre népszerűbbek itthon a háztartási napelemek

Egyre népszerűbbek itthon a háztartási napelemek

Az év első negyedévében tovább nőtt a háztartási méretű kiserőművek beépített kapacitása és darabszáma, azonban a növekedés mértéke némileg megtorpant az előző negyedévekhez képest.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) negyedéves adatai szerint 2022 márciusának végén összesen 141 135 napelemes háztartási méretű kiserőmű üzemelt 1195 megawatt beépített kapacitással.

2022 első negyedévében 6686 darab napelemes háztartási méretű kiserőmű (MHKE) csatlakozott újonnan a hálózatra összesen 70 megawatt beépített teljesítménnyel. A napelemes HMKE-k összteljesítménye március végére elérte az 1195 megawattot.

A HMKE-k összes beépített kapacitása a 2020. év végi 720 megawattról 2021 végére 1127 megawattra növekedett, ami az elmúlt tíz év rekord növekményét (407 megawatt) jelentette. 2021-ben összesen 46 410 háztartási kiserőművet telepítettek a felhasználók.

Forrás: MEKH

A telepített háztartási méretű kiserőművek fajtáját tekintve továbbra is a naperőművek vezetnek, a felhasználók 99,8 százalékban napelemes egységeket választottak. A napelemes HMKE-k kapacitása 2022 első márciusára 1195 megawattra nőtt.

Magyarország Nemzeti Energiastratégiájában megfogalmazott cél, hogy 2030-ra legalább 200 ezer háztartás rendelkezzen átlagosan 4 kilowatt teljesítményű, tetőre szerelt fotovoltaikus erőművel. 2022 elején már 120 313 lakossági fogyasztó rendelkezett napelemes erőművel, összesen 812 megawatt teljesítménnyel.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.