Az informatika is lehet környezettudatos

Az informatika is lehet környezettudatos

A környezettudatos életmód egyre trendibb és általánosabb a társadalomban. A műszaki eszközök esetében még gyerekcipőben jár, azonban egyre elfogadottabb a felújított eszközök vásárlása és sokat tehetünk a környezetünkért, ha odafigyelünk a meglévő laptopunk élettartamának meghosszabbítására néhány egyszerű trükkel.

Szerencsére egyre többen vannak, akik tesznek a környezetünk megóvásárért a környezettudatos életmód révén. A zöld vonal egyre inkább menőnek számít, főleg a fiatalok körében. Az informatika és a környezetvédelem látszólag összeegyeztethetetlen fogalmak, azonban megfelelő tudatossággal nagyon sokat tehetünk egyéni szinten is a fenntartható jövőért.

A felújított laptop könnyen beilleszthető, innovatív megoldást jelent, amely támogatja a fenntartható jövőért vívott harcot. Ráadásul töredék áron tudunk magas minőségű, strapabíró laptopot vagy PC-t vásárolni. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a felújított laptopok piaca, nem hiába. Egy felújított prémium kategóriás laptop vásárlásával akár 75 százalékot is spórolhatunk egy újhoz viszonyítva.

A felújított műszaki eszközök piaca és ismertsége nyugaton több évtizedes múlttal rendelkezik. Magyarországon ez a jelenség némi késleltetéssel jelentkezett. Vásárlóink közül még kevesen, de napról napra többen mondják azt, hogy a fenntarthatósági tényező is közrejátszott a döntéshozatalban – ismertette Tóth Roland, a Furbify munkatársa. Hozzátette, hogy a környezetvédelem jegyében beszereztek egy gépet, amellyel a papírhulladékot kitöltőanyaggá tudják alakítani.

Az új megoldást már el is kezdtük beépíteni a csomagolástechnikánkba. A vásárlók visszajelzése alapján egyértelműen a technológia fenntartható mivolta nyomott többet a latba a némileg kevésbé esztétikus természetével szemben is – egészítette ki a szakember.

Sokat tehetünk a környezetünkért, ha meghosszabbítjuk a laptopunk élettartamát néhány apró praktikával. A Furbify szakértőjével összegyűjtöttük a legfontosabbakat:

  1. Az akkumulátor töltöttségi szintjét ne engedjük 10-15 százalék alá. Az operációs rendszerekben külön értesítés is beállítható erre a célra. Érdemes hetente, kéthetente lemeríteni az eszközt 10-15 százalékra, majd újra feltölteni.
  2. Mindig a laptophoz való töltőt használjuk, ugyanis egy nem megfelelő töltő károsíthatja az akkumulátort.
  3. A laptopok élettartamát a sok esetben a túlmelegedés rövidíti le, ennek az egyik kiváltó oka lehet a hűtőrendszer tisztításának elhanyagolása. A gép belsejében lerakódó por szigetelőrétegként viselkedik és elzárja a hűtőrendszerben a légáramlást. Ha a processzor túl forró, a rendszer automatikusan csökkenti a teljesítményét, így gátolja meg, hogy túlmelegedjen a processzor.
  4. Ügyeljünk a megfelelő hőmérsékletre használat során.
  5. Ügyeljünk rá, hogy a laptopot ne érje folyadék.
  6. Legyen naprak��sz operációs rendszerünk: ritkán vagy sohasem frissített rendszer lassulásokat, fagyást eredményezhet, és kevésbé biztonságos, mint egy naprakész operációs rendszer.
  7. Használjunk vírusírtót!
  8. Növeljük a laptop teljesítményét SSD cserével és memóriabővítéssel.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.