Az informatika is lehet környezettudatos

Az informatika is lehet környezettudatos

A környezettudatos életmód egyre trendibb és általánosabb a társadalomban. A műszaki eszközök esetében még gyerekcipőben jár, azonban egyre elfogadottabb a felújított eszközök vásárlása és sokat tehetünk a környezetünkért, ha odafigyelünk a meglévő laptopunk élettartamának meghosszabbítására néhány egyszerű trükkel.

Szerencsére egyre többen vannak, akik tesznek a környezetünk megóvásárért a környezettudatos életmód révén. A zöld vonal egyre inkább menőnek számít, főleg a fiatalok körében. Az informatika és a környezetvédelem látszólag összeegyeztethetetlen fogalmak, azonban megfelelő tudatossággal nagyon sokat tehetünk egyéni szinten is a fenntartható jövőért.

A felújított laptop könnyen beilleszthető, innovatív megoldást jelent, amely támogatja a fenntartható jövőért vívott harcot. Ráadásul töredék áron tudunk magas minőségű, strapabíró laptopot vagy PC-t vásárolni. Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a felújított laptopok piaca, nem hiába. Egy felújított prémium kategóriás laptop vásárlásával akár 75 százalékot is spórolhatunk egy újhoz viszonyítva.

A felújított műszaki eszközök piaca és ismertsége nyugaton több évtizedes múlttal rendelkezik. Magyarországon ez a jelenség némi késleltetéssel jelentkezett. Vásárlóink közül még kevesen, de napról napra többen mondják azt, hogy a fenntarthatósági tényező is közrejátszott a döntéshozatalban – ismertette Tóth Roland, a Furbify munkatársa. Hozzátette, hogy a környezetvédelem jegyében beszereztek egy gépet, amellyel a papírhulladékot kitöltőanyaggá tudják alakítani.

Az új megoldást már el is kezdtük beépíteni a csomagolástechnikánkba. A vásárlók visszajelzése alapján egyértelműen a technológia fenntartható mivolta nyomott többet a latba a némileg kevésbé esztétikus természetével szemben is – egészítette ki a szakember.

Sokat tehetünk a környezetünkért, ha meghosszabbítjuk a laptopunk élettartamát néhány apró praktikával. A Furbify szakértőjével összegyűjtöttük a legfontosabbakat:

  1. Az akkumulátor töltöttségi szintjét ne engedjük 10-15 százalék alá. Az operációs rendszerekben külön értesítés is beállítható erre a célra. Érdemes hetente, kéthetente lemeríteni az eszközt 10-15 százalékra, majd újra feltölteni.
  2. Mindig a laptophoz való töltőt használjuk, ugyanis egy nem megfelelő töltő károsíthatja az akkumulátort.
  3. A laptopok élettartamát a sok esetben a túlmelegedés rövidíti le, ennek az egyik kiváltó oka lehet a hűtőrendszer tisztításának elhanyagolása. A gép belsejében lerakódó por szigetelőrétegként viselkedik és elzárja a hűtőrendszerben a légáramlást. Ha a processzor túl forró, a rendszer automatikusan csökkenti a teljesítményét, így gátolja meg, hogy túlmelegedjen a processzor.
  4. Ügyeljünk a megfelelő hőmérsékletre használat során.
  5. Ügyeljünk rá, hogy a laptopot ne érje folyadék.
  6. Legyen naprakész operációs rendszerünk: ritkán vagy sohasem frissített rendszer lassulásokat, fagyást eredményezhet, és kevésbé biztonságos, mint egy naprakész operációs rendszer.
  7. Használjunk vírusírtót!
  8. Növeljük a laptop teljesítményét SSD cserével és memóriabővítéssel.

Jelentős eltérések vannak a balatoni nyaralótérségben eladásra kínálat nyaralók és lakóingatlanok között. A Balaton-parti és a tó környékén lévő települések eladó ingatlanai között 2,2 milliárd forintos kastély, valamint 1,9 millió forint értékű présház is található.

Egyre népszerűbb az önkiszolgálás, miközben nagyobb hangsúlyt kell fektetni az ügyfélkezelésre. Az északi országokban a legmagasabb az ügyfél- és munkavállalói elégedettség, a közép-európai országok is jól állnak ügyfél-elégedettséggel, viszont lényegesen alacsonyabb az alkalmazottak elégedettsége.