Év végéig érvényben maradnak az orosz sakkozókat sújtó szankciók

Év végéig érvényben maradnak az orosz sakkozókat sújtó szankciók

Az orosz-ukrán háború miatt egyéniben indulhatnak FIDE-zászló alatt az orosz és fehérorosz sakkozók, csapatként azonban nem ülhetnek asztalhoz.

Az orosz és fehérorosz sportolók egyéniben továbbra is indulhatnak bármely sakkviadalon, de továbbra sem a saját országuk színeiben, hanem semleges státuszban, a nemzetközi szövetség (FIDE) zászlaja alatt.

A szövetség honlapján megjelent közlemény szerint a FIDE ezzel a döntéssel az eredendően május 31-ig szóló engedélyt tolta ki egészen az év végéig. Ugyanakkor a korábbi korlátozások változatlanul élnek az Ukrajnában háborút vívó Oroszországgal és az őt az invázióban támogató Fehéroroszországgal szemben.

A FIDE február 28-án jelentette be, hogy a továbbiakban nem tart sakkversenyeket Oroszországban és Fehéroroszországban, majd március 16-án megtiltotta a két ország válogatottjainak a részvételét a szervezet égisze alatt zajló versenyeken. Rendelkezése nyomán a sportági világszövetségnél – amelynek orosz elnöke van Arkagyij Dvorkovics személyében – Oroszország elvesztette jogát az idei sakkolimpia megrendezésére.

Emil Sutovsky, a FIDE izraeli főigazgatója a tilalmak bejelentése után így nyilatkozott: úgy gondolom, igazságos döntés született. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ajánlását követtük, amikor felfüggesztettük e két ország csapatainak részvételét a rendezvényeinken. Ettől függetlenül hiszünk abban, hogy az érintett sportolókat nem foszthatjuk meg a versenyzés lehetőségétől – még akkor sem, ha ezt csak a FIDE zászlaja alatt tehetik meg.

November óta működik az osztrák fővárosban Ausztria egyik legmodernebb rehabilitációs központja. A centrumban a világ húsz legjobb robotizált terápiás eszköze segíti az agyvérzésen átesettek, sclerosis multiplexes betegek és traumás gerincsérültek mozgásszervi rehabilitációját, jelentősen növelve a fizioterápia hatékonyságát.

A görög Olympiakosz elleni Konferencia-liga playoff jelentette a végállomás a Ferencváros labdarúgócsapata számára, miután az athéni meccs utána a Groupama Arénában rendezett visszavágón is 1-0-ás vereséget szenvedett.