Év végéig érvényben maradnak az orosz sakkozókat sújtó szankciók

Év végéig érvényben maradnak az orosz sakkozókat sújtó szankciók

Az orosz-ukrán háború miatt egyéniben indulhatnak FIDE-zászló alatt az orosz és fehérorosz sakkozók, csapatként azonban nem ülhetnek asztalhoz.

Az orosz és fehérorosz sportolók egyéniben továbbra is indulhatnak bármely sakkviadalon, de továbbra sem a saját országuk színeiben, hanem semleges státuszban, a nemzetközi szövetség (FIDE) zászlaja alatt.

A szövetség honlapján megjelent közlemény szerint a FIDE ezzel a döntéssel az eredendően május 31-ig szóló engedélyt tolta ki egészen az év végéig. Ugyanakkor a korábbi korlátozások változatlanul élnek az Ukrajnában háborút vívó Oroszországgal és az őt az invázióban támogató Fehéroroszországgal szemben.

A FIDE február 28-án jelentette be, hogy a továbbiakban nem tart sakkversenyeket Oroszországban és Fehéroroszországban, majd március 16-án megtiltotta a két ország válogatottjainak a részvételét a szervezet égisze alatt zajló versenyeken. Rendelkezése nyomán a sportági világszövetségnél – amelynek orosz elnöke van Arkagyij Dvorkovics személyében – Oroszország elvesztette jogát az idei sakkolimpia megrendezésére.

Emil Sutovsky, a FIDE izraeli főigazgatója a tilalmak bejelentése után így nyilatkozott: úgy gondolom, igazságos döntés született. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ajánlását követtük, amikor felfüggesztettük e két ország csapatainak részvételét a rendezvényeinken. Ettől függetlenül hiszünk abban, hogy az érintett sportolókat nem foszthatjuk meg a versenyzés lehetőségétől – még akkor sem, ha ezt csak a FIDE zászlaja alatt tehetik meg.

Napjainkban egyre szélesebb vállalati körökben téma a dolgok internete (Internet of Things, azaz IoT). Ez nem csupán egy felkapott trend, a segítségével egy gyártóvállalat ma már lényegesen célirányosabban, olcsóbban, csökkentett állásidővel és kevesebb meghibásodással termelni.

A világon elsőként teljesítette vegyespáros az egyik legkeményebb sarkvidéki kihívást. Vámos Nóra Rakonczay Gáborral 30 nap alatt, 560 kilométeren át, hóban, viharos szélben, átlagosan mínusz 20 fokban, szánjukat maguk után húzva, hihetetlen akaraterőről és kitartásról tanúbizonyságot téve valósította meg az Eisberg Grönland síexpedíciót.