A szakma optimista, a lakosság bizonytalan az ingatlanpiaccal kapcsolatban

A szakma optimista, a lakosság bizonytalan az ingatlanpiaccal kapcsolatban

2022 első negyedévében az ingatlanos cégek kilátásai alig változtak az előző felméréshez képest, de a lakossági szándékok – nyilván nem függetlenül a háborús félelmektől – valamelyest elbizonytalanodtak.

A GKI a Masterplast Nyrt-vel együttműködve negyedévente szervez felmérést az ingatlannal foglalkozó cégek kilátásainak feltérképezése céljából – a jelen megkérdezés során 101 cég válaszolt. Az elemzés hasznosítja a lakosság körében szervezett reprezentatív véleménykutatás eredményeit is (1000 fős mintán).

A lakásokpiacon a keresletet támogatja a gyermeket nevelő vagy vállaló családoknak szóló kedvezmény-csomag, az Magyar Nemzeti Bank zöld lakáshitel programja, és a tovább emelkedő lakossági jövedelmek is – igaz, ez utóbbit a megugró infláció alaposan erodálja. Az orosz-ukrán háború a magyar ingatlanpiacot sem hagyta érintetlenül: az ingatlanokkal foglalkozó cégek 53 százaléka szerint alapvetően negatív, 16 százalékuk szerint pozitív hatás várható, további 31 százalékuk szerint e konfliktusnak nincs érdemi hatása.

A jelen felmérés eredményei szerint az ingatlanokkal foglalkozó fővárosi vállalkozások körében a következő 12 hónapra vonatkozó várakozások az előző negyedévhez képest alig változtak. Érdemi javulás csak a panellakások piacára vonatkozó kilátások esetében volt megfigyelhető. Kelet-Magyarországon viszonylag vegyes a kép. Míg a nem panel társasházi lakások esetében javulóak, addig családi házak esetében kissé romlóak a kilátások. Nyugat-Magyarországon a családi házakra vonatkozó kilátások romlottak kissé, a többi szegmensben nem történt érdemi változás.

A lakásvásárlásra és építésre vonatkozó lakossági várakozások – feltehetően nem függetlenül az orosz-ukrán háborútól – negyedéves alapon érezhetően romlottak. Mindez azonban éves alapon nem jelent visszaesést. A 2022 márciusi felmérés során 84 ezer háztartás nyilatkozott úgy, hogy a következő egy évben biztosan vásárol vagy építtet lakást, míg további 180 ezer háztartás szándéka valószínű volt. (2021. decemberében ugyanez a két érték 95 és 224 ezer volt, 2021 márciusában pedig 72 és 201 ezer.)

A GKI-Masterplast fővárosi lakáspiaci indexe (amely az ingatlanos cégek, illetve a lakosság várakozásait sűríti egyetlen számba) negyedéves alapon 10 ponttal csökkent, ami azért éves alapon növekedést jelent (7 pontost). Az országos index is 10 ponttal csökkent az előző felméréshez képest, ami éves alapon 2 pontos emelkedést jelent. Azaz az indexek mostani csökkenése nem drámai mértékű.

Budapesten a használt lakások árának növekedésére számít a megkérdezettek kétharmada, s ez az arány az ország egészében sem lényegesen kisebb. Budapesten és Kelet-Magyarországon valamivel 6 százalék feletti, a nyugat-magyarországi körzetben valamivel 5 százalék alatti áremelkedés várható.

Az építési-kivitelezési árak várható dinamikus emelkedése az új építésű lakások árát is felfelé tolja. A válaszadók 80 százaléka áremelkedésre számít a következő egy évben, csökkenésre e téren lényegében senki sem gondol. A közeljövőben 10 százalékos áremelkedés várható.

A lakásbérleti piacon érezhető többségbe kerültek a díjak emelkedésére számítók, a következő egy évben 6 százalékos díjemelkedés valószínű.

Már az átlagbér 5 százaléka, azaz havi egy éttermi vacsora árának a megtakarítása is elég lehet ahhoz, hogy tisztességes privát nyugdíjunk legyen, állítják a GRANTIS szakértői, akik az év végi adójóváírás érvényesítésére is felhívták a figyelmet.