Ezernél is több filmmel vár a Nemzetközi Természet-és Környezetvédelmi Fesztivál

Ezernél is több filmmel vár a Nemzetközi Természet-és Környezetvédelmi Fesztivál

2022-ben a világ 106 országából csaknem 1400 filmet neveztek a VIII. Nemzetközi Természet-és Környezetvédelmi Fesztivál két – nemzetközi és Kárpát medencei – filmszemléjére.

Világszerte elismert stúdiók és alkotók legújabb produkciói versenyeznek majd a zsűri és a nézők elismeréséért május 27-29. között a VIII. Nemzetközi Természet-és Környezetvédelmi Fesztiválon. Idén 106 országból 1374 filmet neveztek, köztük a világ olyan vezető természetfilm stúdiói, mint a Terra Mater Factual Studios, a Marco Polo Film AG, vagy az Albatross World Sales is elküldte filmjeit. A nagy nemzetközi filmkészítők mellett a legismertebb hazai alkotók is jelen lesznek alkotásaikkal május 27-29. között a gödöllői Királyi Kastélyban. Török Zoltán, Mosonyi Szabolcs, Szendőfi Balázs, Molnár Attila Dávid, Tóth Zsolt Marcell és a Filmdzsungel Kft, Garai Cintia és a Wildlife Messengers eddigi filmjeit már jól ismeri magyar közönség. Most legújabb munkáikkal jelentkeznek.

Immár publikus a két zsűri összetétele. A filmfesztivál nemzetközi szekciójának zsűrijében ismert filmes szakembereink válogatják majd ki a jók közül a legjobbakat. Szalay Péter Balázs Béla díjas dokumentumfilm rendező a nemzetközi program zsűri elnöke. Társa ifj. Vitray Tamás, operatőr, biológus, szakíró, a National Geographic magyarországi főszerkesztője lesz, és ebben zsűritag az a Takács Rita szerkesztő-rendező, aki egy korábbi filmjével ugyanitt díjnyertesként szerepelt.

 
A filmszemle másik zsűrije a fesztivál Kárpát medence természeti értékeit összegyűjtő filmjeit bírálja el. Ennek elnöke Széll Antal környezetvédelmi szakember, fotós, operatőr lesz. Segítői a horgászati filmjeiről ismert Kátai Róbert, aki éveken keresztül volt fő szervezője e fesztiválnak, és a Duna Televízió tapasztalt szerkesztő-műsorvezetője, Németh Beatrix lesznek.

Újdonság, hogy a fesztivál filmes mustrájára, a Third Eye nevű versenyprogramba amatőr filmesek jelentkezhettek. A nagyszámú nevezés elsősorban itthonról érkezett. Számos általános iskolai osztály is jelentkezett kollektív produkcióval. Ezek között jó néhány olyannal is találkozott az előválogatást végző zsűri, amely szerkesztését és képi világát tekintve messze meghaladja az amatőrfilm kereteit.

A Kék Bolygó Alapítvány által meghirdetett és szervezett VIII. Nemzetközi Természet-és Környezetvédelmi Fesztivál az ország egyik legnagyobb fenntarthatósági közönség programja és a legelismertebb, tematikus filmes seregszemléje.

A filmek mellett rendkívül gazdag program – előadások, kerekasztal beszélgetések, múzeum pedagógiai és kézműves foglalkozások, népi játszóház, gasztro kalandozások, utcabál és DJ programok várják majd a fesztivál látogatóit.

Majdnem négy éves, felújítás miatti szünet után, december 6-án újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt Bécs helytörténeti múzeuma, a Wien Museum. Az inklúzió és akadálymentesség jegyében újragondolt és felújított kiállítóhely állandó tárlatát ingyen nézhetik meg az érdeklődők.

A Budapesti Közművek keretében működő FKF Köztisztasági Divízió december elején további összesen 150 darab utcai hulladékgyűjtőt helyezett ki a főváros 23 kerületében. A kukák az ünnepek után is az érintett közterületeken maradnak.

November utolsó szombatján különleges fogadtatásban volt részük a Keleti pályaudvarra érkezőknek, a MÁV ugyanis felvonultatta a 75 éve működő Utasellátó eddigi történetének valamennyi étkező- és büfékocsiját. Az érdeklődők bejárhatták és lefotózhatták a járműveket, és vásárolhatta is az étlapokról.