Akár darázsfészek-irtásra is köthetünk biztosítást

Akár darázsfészek-irtásra is köthetünk biztosítást

Kevesen vannak azzal tisztában, hogy az általános lakásbiztosításokhoz kérhető olyan kiegészítő szolgáltatás, mint a darázsfészek-irtásra vonatkozó fedezet. Ez azt jelenti, hogy a biztosító téríti meg a költségeket, ha otthonunkban, kertünkben darázsfészek irtásra kerül a sor.

Most érdemes darázsfészek-irtásra biztosítást kötni annak, aki el akarja kerülni a nyár végi kellemetlenségeket. A nem épp barátságos rovarok ugyanis augusztus-szeptemberben támadnak leginkább. Kovács Tamás a kártevőirtás szakértője szerint, ekkor kerül sor a legtöbb irtásra.

A darázsinvázió szezont onnantól számoljuk, amikor a megtermékenyített királynő át tud telelni olyan helyeken, ahol a fagytól, a téli hidegtől védve van. Ebben az esetben március felé, amikor a napi hőmérséklet már eléri a 10-15 fokot kirepül és elkezd fészkelési helyet keresni. Amikor ezt megtalálja mindenféle növényi korhadékokból meg is építi, amibe lerakja a petéket. Az első kikelő generáció hamar a segítségére lesz a fészek további építésében. Amikor felmegyünk a padlástérbe és esetleg meglátjuk a futball labda nagyságú fészket azt bizony, nem több év alatt építették meg, hanem egy márciustól-augusztusig tartó időszak alatt – árulta el Kovács Tamás, a NovaTox ügyvezető igazgatója.

A darazsak irtása veszélyes és szakembert igénylő feladat, senkinek nem javasolt, hogy maga kezdjen hozzá.

A darazsak fullánkja 9 féle toxint tartalmaz, ez mindegyik idegméreg, hiszen egy ragadozó rovarról van szó, aki így szerez zsákmányállatot. Ez az idegméreg az emberre nézve is veszélyes, csak azért nem halunk bele – legalábbis az esetek többségében – mert a testméretünk nagyobb, mint a zsákmány rovaroké. Ugyanakkor az emberi szervezet is reagál ezekre az anyagokra, kinek enyhébben, kinek hevesebben. Külön veszélyes, hogy ezt a méreganyagot a szervezet el is raktározza és nem tudjuk mikor dönt úgy a testünk, hogy elég... Ebből hatalmas baj is lehet: a fulladástól kezdve a halálig – ismertette Kovács Tamás, aki szerint azért óvatosan nem árt megbizonyosodni arról, hogy valóban a házban, vagy a ház környékén van a fészek.

Ezek a darazsak akár több kilométert is képesek repülni. Érdemes követni a repülési útvonalukat, mert minden esetben ugyanazt használják. Így, ha valahol tömegesen szállnak le, akkor biztosak lehetünk benne, hogy ott található a fészek is. Sokszor szabadszemmel nem is látható, de rejtett fészek lehet a falban, a cserép alatt vagy akár a szigetelésben is – egészítette ki a szakértő.

A darazsak nem csupán az emberek egészségére jelentenek veszélyt, hanem az épületek állapotára is. Számos kárt okozhatnak, ráadásul gyakran olyan helyekre építik a fészket, ami nehezen megközelíthető.

Ha a szigetelésbe fészkelnek be, ott mindent szétrágnak, de megrongálják a faszerkezetet is, ezáltal gyengíthetik magát az épületet, ami hosszú távon veszélyes lehet. A darázsfészek-irtás 30 és 120 ezer forint között van. Ez attól függ, hogy maga a darázsfészek milyen helyen van. Nem mindegy, hogy nyílt vagy rejtett fészek, mert nem ugyanazt a technológiát igényli az irtás. Ahogyan az sem mindegy, hogy magasban történik vagy két lábbal a talajról az irtás. Nem ritka, hogy alpin technikát kell igénybe venni, hogy elpusztítsuk a fészket – árulta el a kártevőirtás szakértője.

Ma már Magyarországon 5-6 olyan biztosító van, akiknél igénybe lehet venni a darázsfészek-irtásra vonatkozó kitételt. Kovács Tamás szerint főleg családi házak esetében érdemes erre figyelni, mert a társasházi biztosítások alapból tartalmazzák. Az éves kiegészítő díj 500 és 1000 forint között van, így aki előre gondolkozik kevés ráfordítással jelentős összeget spórolhat meg. Arra lrdemes figyelni, hogy a legtöbb biztosítónál fél évnek el kell telnie, hogy hatályos legyen, így érdemes időben lépni, hogy mire a darázsfészkek szezonja ránk köszönt, kéznél lehessen a segítség.

A tavalyi népszámlálás adatai szerint hazánk népessége 9 millió 604 ezer fő. A nagyvárosok népessége általánosságban csökkent, vonzáskörzetüké azonban jellemzően gyarapodott. Emelkedett a lakások száma és mérete is, azonban egy lakásra kevesebb lakó jut.