Rapport Richárd nyerte a belgrádi sakk Grand Prix-t

Rapport Richárd nyerte a belgrádi sakk Grand Prix-t

A magyar nagymester ezzel fontos lépést tett ahhoz, hogy a világbajnok-jelöltek közé kerüljön.

Rapport Richárd végzett az első helyen a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) Grand Prix-sorozatának második, belgrádi állomásán, miután a vasárnapi mérkőzésen legyőzte az orosz Dmitrij Andrejkint.

A magyar nagymester a döntős párharcban a szombati döntetlen után, amikor sötéttel játszott, a második partiban a világos bábukat vezetve négyórás küzdelemben, a 46. lépésben késztette feladásra riválisát. Tornagyőzelméért 24 ezer euró jár neki, emellett jelenleg az élen áll abban a versenyben, amelynek tétje a világbajnok-jelöltek közé jutás. A három állomásból álló GP-sorozat két legjobbja kap helyet a nyolc jelölt nyári tornáján, amelynek győztese kihívhatja a világbajnok norvég Magnus Carlsent.

A 25 éves Rapport a Grand Prix-széria első állomásán, Berlinben harmadik lett, amiért 7 pontot kapott, míg a belgrádi siker 13 GP-pontot hozott neki, így húsz ponttal vezeti a listát. Az összesen 24 nagymestert asztalhoz szólító sorozatnak azonban csak két állomásán szerepelhet valamennyi résztvevő, így Rapport már nem gyarapíthatja pontjai számát a német fővárosban esedékes harmadik tornán, amelyet március 21. és április 4. között rendeznek meg.

Rapport közvetlen vetélytársai közül az amerikai Hikaru Nakamurának 13 pontja van, a szintén amerikai Levon Aroniannak és a Rapporttól most vereséget szenvedő Andrejkinnek pedig egyformán 10, és mindhárman indulnak Berlinben.

Már több mint egymillióan látták a „The Mystery of Banksy – A Genius Mind” című vándorkiállítást, amely 2021-ben indult világ körüli turnéra Münchenből és most Bécsben is látogatható. A tárlat a híres brit graffitiművész munkásságát mutatja be.

A Soroksári úton épülő City Pearl beruházás részeként eredeti formájában építették újjá a Közvágóhíd terület egykori Fogadóépületét. Az ingatlant szigorú műemlékvédelmi előírásoknak megfelelően, korhűen módon állították helyre.