Egyre többen adnak vérplazmát Magyarországon

Egyre többen adnak vérplazmát Magyarországon

A jelenlegi koronavírusos helyzet megnövelte a plazmaadók számát: a legtöbben inkább segítő szándékkal mennek vérplazmát adni, mint az ezért járó, évi akár 500 ezer forint körüli juttatás miatt

A vér 55 százaléka egy vízben, ionokban és fehérjékben gazdag szalmasárga folyadék, a vérplazma. Az utóbbi évtizedekben végbement hatalmas fejlődés ellenére sincs még lehetőség az emberi vér, ezen belül az emberi vérplazma előállítására, viszont mivel számos életmentő gyógyszer készül belőle, amit a krónikus betegségben szenvedőknek naponta, hetente be kell vinni a szervezetébe, így minden egyes plazmaadás számít.

Dr. Gulyás Judit, a Plazmacentrum ügyvezető igazgatója rámutatott, plazmát sokkal gyakrabban lehet adni, mint vért. Plazmaadás esetén alkalmanként, testsúlytól függően 600 – 850 milliliter plazmát vesznek le. Ugyanarra az időközre vonatkoztatva, a teljes vér adására érvényes, hogy a nők legfeljebb négyszer, a férfiak pedig legfeljebb hatszor adhatnak vért.

A terápiás érvágást már Hippokratész is alkalmazta. A plazmaadás során a vér folyékony részét használjuk fel, a sejtes elemek visszakerülnek a donor szervezetébe, míg véradás során teljes vért veszünk le a donortól. Ezzel életeket menthetünk, hiszen a plazmában lévő fehérjék az alapanyagai számos krónikus, immunhiányos betegség, krónikus gyulladásos betegség kezelésére szolgáló gyógyszernek, de égési sérülések, véralvadási zavarok is ezen készítményekkel kezelhetőek – fejtette ki a szakember.

Mennyiszer, mennyiért lehet vérplazmát adni?

A koronavírus-járvány kirobbanása óta jelentősen megnövekedett a plazmaadók száma. A home office bevezetése miatt az embereknek több lett a szabadideje, így van idejük eljárni rendszeresen plazmát is adni. Látható, hogy a 18 és 35 év közötti korcsoport a legaktívabb, és megközelítőleg 20 százalékkal több a női plazmaadó, mint a f��rfi.

Dr. Gulyás Judit szerint mivel a vírushelyzetből még mindig nem látni a kiutat, így idén további növekedés is várható. Ugyan a törvényi szabályozások kicsit korlátozzák a rendszert, a piaci trend azt mutatja, hogy folyamatosan növekszik a plazmaadók száma hazánkban és globális szinten is.

Egy évben maximum 45 alkalommal lehet vérplazmát adni. Megközelítőleg ma Magyarországon akár évi 500 ezer forint körüli juttatás érhető el plazmaadásból, ez az első alkalommal a Plazmacentrumnál 21 ezer forint, minden ötödik alkalommal pedig további juttatások, ahol egy minőségi és kedves személyzettel várják a vendégeket, valamint időszakos nyereményjátékokkal, promóciókkal és extra ajándékokkal is készülnek a számukra.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.