Fontos adózási határidő közeleg

Fontos adózási határidő közeleg

A mikro-, kis- és középvállalkozások a 2022-es adóévben is jogosultak arra a helyi iparűzésiadó-kedvezményre, amely 1 százalékban maximalizálja a helyi iparűzési adó mértékét.

A kedvezményre azon KKV-k jogosultak, amelyek árbevétele vagy mérlegfőösszege a konszolidált beszámoló szintjén nem haladja meg a 4 milliárd forintot.

A kedvezmény egyik eleme, hogy a 2022-es adóévben esedékes, bevallott, valamint a helyi adókulcs alapján bevallandó iparűzésiadó-el��leg 50 százalékát kell megfizetnie a kedvezményre jogosult adózóknak. Ennek igénybevételéhez a kedvezményezett vállalkozásoknak nyilatkozniuk kell a vonatkozó feltételek teljesüléséről. Azon adózók, akik a 2021-es adóévre vonatkozóan nem éltek a kedvezmény lehetőségével, vagy nem voltak rá jogosultak, 2022. február 25-ig van lehetőségük nyilatkozni a székhelyük, illetve telephelyük szerinti önkormányzat felé.

A Pénzügyminisztérium tájékoztatása szerint a tavalyi évben több, mint 410 ezer vállalkozás adott be nyilatkozatot az adóelőleg mérséklésének érdekében. Nekik alapvetően nem szükséges újra nyilatkozniuk, kivéve abban az esetben, ha a nyilatkozattételt követően további önkormányzatok illetékességi területén is megkezdték működésüket – emelte ki Kocsis Gabriella, a Deloitte adóosztályának igazgatója.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.