Norvég győzelem született sífutásban, Pónya Sára 97. lett

Norvég győzelem született sífutásban, Pónya Sára 97. lett

Csütörtökön rendezték meg a pekingi olimpián a női sífutók klasszikus stílusú 10 kilométeres versenyét, a mezőnyben ott volt az idei ötkarikás játékok egyetlen magyar női sífutója is.

Drámai küzdelemben Therese Johaug megszerezte második aranyérmét a pekingi téli olimpián: a norvég sífutó csütörtökön minimális különbséggel diadalmaskodott a klasszikus stílusú 10 kilométeren. Pónya Sára, a mezőny egyetlen magyar indulója a 97. helyen végzett.

A legnagyobb esélyesek közül a 7,5+7,5 kilométeren nagy fölénnyel első Johaug vágott neki először a távnak, melynek felénél mindössze hat tizeddel volt gyorsabb a finn Kerttu Niskanennél. Azonban a finn beleerősített, és három kilométerrel a cél előtt már tíz másodperccel ő vezetett, innentől viszont minden ellenőrzőpontnál csökkent az előnye. Amikor Niskanen a célegyenesbe fordult, látszott, hogy tizedek dönthetnek kettejük között, és végül négy tizeddel Johaug bizonyult gyorsabbnak.

A bronzérem sorsa hasonlóan izgalmas körülmények között dőlt el, a harmadik helyért a szintén finn Krista Pärmäkoski izgulhatott a célban, amikor a táv elején legerősebben kezdő orosz Natalija Nyeprjajeva érkezett a stadionba. Esetükben még kisebb különbség, csupán egy tized döntött az északi sífutó javára.

A 14-szeres világbajnok Johaug pályafutása harmadik ötkarikás aranyát nyerte, míg Niskanen harmadszor gyűjtött ezüstöt, de először egyéniben. Pärmäkoski szintén harmadik bronzát szerezte meg, de neki van két ezüstje is.

Pónya Sára utolsó előttiként, 97-es rajtszámmal vágott neki a távnak és egy ellenfelét megelőzve, a győztes Johaugtól 13 perc 7 másodperc hátránnyal elmaradva a 97. helyen végzett.

A magyar sífutónak korántsem volt ideális a felk��szülése, szeptember közepén térdműtéten esett át, majd felépülve kiharcolta a kvótát, de az elutazás előtt koronavírusos lett, végül csak szombat este érkezett meg Pekingbe. Emiatt előzetesen nem tűzött ki maga elé eredményre vonatkozó célt, abban bízott, hogy állapotához képest a maximumot tudja nyújtani.

Ahhoz képest, amin keresztülmentem az elmúlt pár hónapban, elégedett vagyok. Nagyon kemény verseny volt, de élveztem minden pillanatát. Többször elértem a határaimat. Sajnálom, hogy vége az olimpiámnak, gyorsan elszaladt ez a kevesebb mint egy hét. Remélem, a következő szezonomban nem lesz se betegség, se sérülés – nyilatkozta Pónya Sára a verseny után.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.