Mesterséges intelligencia tudástárat jelentetett meg a BME és a jegybank

Mesterséges intelligencia tudástárat jelentetett meg a BME és a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank és Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szakértőinek összefogásával hiánypótló tanulmánykötet jelent meg a mesterséges intelligencia, valamint a blokklánc technológia és a gépi tanulás témaköréről.

A MNB és a BME 2019 őszén stratégiai együttműködési szerződést kötött, amelynek nyomán szerteágazó műhelymunka zajlik a Műegyetemen a két szervezet szakértői részvételével. Ennek keretében a pénzügyi digitalizációhoz kapcsolódó közös kutatások mellett kiválósági ösztöndíjpályázatot és a 8-14 éves korosztály pénzügyi tudatosságát segítő interaktív alkalmazás fejlesztését célzó hallgatói innovációs versenyt is meghirdetett az MNB és a BME.

2022-ben három kutatóműhelyben – a Digitalizáció, Mesterséges Intelligencia és Adatkorszak, valamint a Zöld Pénzügyek, Zöld Gazdaság és Felsőoktatási Innováció – folytatja a közös programokat a jegybank és a Műegyetem (részletek a program honlapján). A digitális transzformáció témaköréhez kapcsolódóan a banki szoftverek felhasználói szempontú elemzésével, valamint a kis- és középvállalkozói ökoszisztéma hajtóerőivel, a digitális jegybankpénz kérdéseivel és a blokklánc technológia jövőjével is foglalkoznak a kutatók. A Zöld Pénzügyek Műhelyben a zöld számviteli logika, a nagyvállalati zöldtanácsadás, valamint az energiahatékony mobilitás témaköreit is elemzik a szakértők, szorosan együttműködve a BME Zéró Karbon Központjával is. 

A Gondolat Kiadó gondozásában most megjelent Digitális transzformáció technológiai kérdései - Digitális lábnyomaink, mesterséges intelligencia, ipari IoT című tanulmánykötetet a BME Villamosmérnöki és Informatikai (BME VIK), valamint Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának (BME GTK) oktatói írták az MNB és a BME közötti együttműködés keretében.