Felpörögtek a cégalapítások 2021-ben

Felpörögtek a cégalapítások 2021-ben

Nagyot nőtt a cégbejegyzések száma, miközben a cégtörlések száma alacsony maradt, így közel egy évtized után újra növekedett a társas vállalkozások száma Magyarországon.

Rendhagyó évet zárt a cégvilág 2021-ben, minden fontosabb céginformációs mutatóban trendfordulót regisztráltunk, és 2022-ben újabb meglepetések várhatók – ismertette Pertics Richárd, az OPTEN céginformációs szolgáltató elemzője. 33 821 cégalapítás és 20 439 cégtörlés került közzétételre 2021-ben Magyarországon, ezzel hosszú idő után újra növekedett hazánkban a társas vállalkozások száma. A cégszám növekedésének köszönhetően 2021 végén 529 ezer társas vállalkozás működött az országban.
 
Az éves cégalapítások száma ezzel kilenc éves pozitív rekordot, míg a cégtörlések száma 14 éves negatív rekordot állított be. A hosszabb távú trend elemzése egy évtizedes cégalapítási hullámvölgy végét, míg a cégtörlések csökkenő száma a korábbi cégtörlési trend folytatását jelenti. Természetesen ennél jóval összetettebb a kép, az adatok értelmezésében nem lehet figyelmen kívül hagyni a COVID-ot követő gazdasági hullámzás és a jogszabályváltozások hatásait.

A cégalapítások hirtelen növekedését már a 2008/09-es gazdasági válság esetén is megtapasztalhattuk, és a koronavírust követő gazdasági hullámvölgyben is hasonló mintázatokat tapasztalhatunk. Az újonnan induló vállalkozások egy része ilyenkor kényszervállalkozásnak tekinthető, de az új gazdasági körülmények sok új lehetőséget is szülnek, amelyek szintén új vállalkozásokat indukálnak.

Az adatok megmutatják, hogy válsághelyzetben is születhetnek igen sikeres vállalkozások, de összességében az ebben az időszakban induló vállalkozások várható élettartama alacsonyabb, mint a normál időszakban induló cégeké – fejtette ki az OPTEN elemzője. A mostani gazdasági helyzet ugyanakkor jelentősen eltér a 2008/09-es válságtól is, és ez a céginformációs mutatókban is egyértelműen megmutatkozik.

Az első és legjobban szembeötlő különbség, hogy 2020-ban és 2021-ben a cégtörlések száma is alacsonyan maradt. Ez ugyanakkor elsősorban technikai hatás, hiszen a cégtörlések elmúlt 2 éves csökkenése részben a moratóriumoknak és a kényszertörlési eljárások szüneteltetésének volt köszönhető. Az adatok mélyebb elemzése egyértelműen megmutatja, hogy számos vállalkozás került nehéz helyzetbe, és a cégtörlések egy része csak időben tolódik el, 2021-végén már erősen növekszik a cégtörlések száma, és várhatóan 2022 első felében is magas lesz a megszűnő társas vállalkozások száma.

Illetve fontos azt is kiemelni, hogy a koronavírus hatása igen erős szórással érintette a különböző szektorokat, míg egyes területeknek még lökést is adott, addig más iparágak a túlélésért küzdöttek. Az újonnan induló társas vállalkozások körében az építőipari és a pénzügyi szektor hozott rendkívül magas számokat 11 százalék feletti éves cégalapítási aránnyal, míg sok egyéb iparág csak 4 százalék körüli cégalapítási arányt produkált. A megszűnő cégek tekintetében a mezőgazdaság és az energetika hozta a legstabilabb számokat, ezekben az iparágakban 3 százalék alatt maradt a megszűnő cégek száma a teljes ágazati cégszámhoz viszonyítva. Az infokommunikációs szektorban, az oktatásban és az adminisztrációs szektorban volt magas a megszűnő cégek aránya, ezek közül az adminisztráció kevésbé számít meglepetésnek, hiszen itt sok koronavírus-járvány által érintett tevékenység található, de az IT-s cégek ilyen arányú törlése azért mindenképp érdekességnek számít.

A felszámolási arány leginkább arról tanúskodik, hogy a megszűnő cégek milyen arányban hagynak maguk mögött kifizetetlen számlákat, mennyire fertőzött az az adott terület. Az adatok alapján az építőipari, a logisztikai, az adminisztrációs és a vendéglátóipari vállalkozások hagytak hátra arányaiban több tartozást. 
2022-ben a koronavírus előtti trend visszatérése várható a céginformációs mutatók tekintetében, annyi különbséggel, hogy a cégalapítások száma valamivel magasabb szinten fog stabilizálódni, mint amit 2019 környékén tapasztalhattuk. Emellett 2022 első felében még ideiglenesen az átlagosnál magasabb cégtörlési adatokkal találkozhatunk majd a 2021 végén indult megszüntetésre irányuló eljárás-hullám miatt. Az adatok alapján 2022-ben várhatóan 30-31 ezer körüli újonnan induló társas vállalkozás kerül majd bejegyzésre, amely mellett mintegy 27-28 ezer cégtörlés kerül majd közzétételre, tehát a vállalkozások száma összességében 2022-ben is növekedni fog.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) 2021-es értéke átlagosan 10-11 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Baranya, Zala és Tolna megyékben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye produkálta.

A Magyar Terméket és védjegyrendszerét beemelik a közoktatás tananyagába. A diákok esettanulmányokon, játékos feladatokon keresztül ismerhetik meg a hazai előállítású termékekhez kapcsolódó ismeretanyagot.

Országszerte több mint négyszáz helyszínen várja a látogatókat az ország legnagyobb kulturális eseménye. A Múzeumok Éjszakája idei kiemelt helyszínei Székesfehérvár és Esztergom, de Budapesten és sok vidéki városban is igazi programkavalkádra lehet számítani. A szervezők nem feledkeztek meg a foci Eb-ről sem.

Tesztüzemben immár az utasok számára is elérhető a MÁV integrált útvonaltervező-szolgáltatása. Az EMMA rendszerében elérhető szolgáltatások köre a vasúttársaság szerint a közeljövőben bővülni fog.

A hét közepi, Debrecenben megrendezett időfutam országos bajnokság után vasárnap Pannonhalmán került sor a férfiak és a nők országúti mezőnyversenyére. A 91,2 kilométeres távnak enyhén felhős időben, 21 fokban vágott neki a 15 fős – U23-as és felnőtt – női mezőny. A 16,8 kilométeres Pannonhalma-Győrság-Halomalja-Pázmándfalu-Nyalka-Pannonhalma kört ötször teljesítették a bringások, hogy aztán egy pannonhalmi kis kör után a bencés monostor előtt érjenek célba. A második nagy körben az addig egyben, nyugodt tempóban haladó mezőnyben tempóváltás történt, az elmúlt négy kiírás bajnoka, az U23-as...