Magyar sikerek a londoni Pezsgővilágbajnokságon

Magyar sikerek a londoni Pezsgővilágbajnokságon

Pár héttel az október végi sztenderd megmérettetés után kihirdették a londoni Pezsgővilágbajnokság trófea minősítésű díjazottjait, köztük a Kárásztelek Pezsgőpincészetet.

Nagy meglepetés volt a Kárásztelek Pezsgőpincészet életében, amikor Carassia Rosé Brut pezsgőjük idén októberben először nyert aranyérmet a Pezsgővilágbajnokságon. Azonban a kimagasló 2018-as évjárat alapboraiból készült pezsgő a verseny második és harmadik körös zs��rizésen is várakozásokon felül teljesített. Összesen három címet szerzett a pincészetnek, köztük a Világbajnokság három legrangosabb díjának egyikét, a Chairman Trophy-t, azaz a zsűri elnökének, Tom Stevensonnak a különdíját. Tom Stevenson indoklása szerint: a Carassia Rosé Brut tétel meglepte a bírákat lenyűgöző teljesítményével, amivel a Supreme World Champion kóstolósor harmadik helyén ragyogott.

A rozé tétel továbbá idén megszerezte a második (romániai) Nemzeti Bajnok címet is a pincészetnek, valamint csoportelső lett, mint a legjobb hazai NV Rosé.

A Carassia Rosé Brut mellett a pincészet további két tétele a Carassia Blanc de Blancs Brut Magnum és a Carassia Classic Brut Magnum is kiválóan szerepelt a Világbajnokságon. A két aranyérmes magnum tétel közül a Carassia Blanc de Blancs Magnum két csoportelső különdíjat szerzett, a legjobb hazai magnum, és a legjobb hazai Blanc de Blancs kategóriákban. A Carassia Classic Magnum csoportelsőségét pedig a legjobb hazai tradicionális pezsgő alapfajtákból készült házasításként nyerte el.

A Pezsgővilágbajnokságon összesen 7 darab Világbajnoki, egy Supreme World Champion, egy Év Pezsgőpincészete és egy Rising Star díj, egy Chairman's Trophy, valamint 12 darab Nemzeti Bajnoki cím került kiosztásra a pincészetek között. A Világbajnokság idei teljes éremtáblázata itt olvasható.

Az erdélyi Szilágy megyében található Kárásztelek településen épült pincészet tulajdonában lévő 2011-ben telepített huszonkét hektáros birtok alapjaitól - fajtaösszetételét és elhelyezkedését tekintve – pezsgőkész��tésre épült és ennek megfelelő standardok szerint kerül művelésre. A birtok közepén elhelyezkedő pinceépület lehetővé teszi, hogy a gyümölcs percek alatt feldolgozásra kerüljön, ami a pezsgő alapborok esetében meghatározó. A pezsgőkészítés minden mozzanata, az alapborok készítésétől, a palackos érlelésen keresztül a degorzsálásig – helyben történik.

A Carassia pezsgők évről évre komplexebbek és kifinomultabbak. Ezt nem csak a pontszámok, az érmek és trófeák jelzik, fogyasztóink visszajelzései is ezt igazolják vissza. Számunkra ez a legnagyobb elismerés. Megerősítése annak, hogy a termőhelyen kívül az emberi tényező mennyire fontos, hogy a folyamatos tanulás, fejlődés, a champagne-i látogatások során szerzett tapasztalatok együttese hozza meg a várt eredményt. Minden eddigi és jövőbeni döntés ennek figyelembevételével történik, a jelenlegi pincebővítéstől, a jövőbeni új ültetések fajta-összetételéig és klónszelekciójáig.

További információk a www.carastelecwinery.com honlapon taláhatók.

A CSWWC verseny idei nyolcadik kiadására több mint 1000 tétel érkezett a világ 21 országából. A két héten át tartó vakkóstolást követően a három tagú zsűri – Tom Stevenson, Essi Avellan, Márkus György – összesen 139 arany és 268 ezüstérmes pezsgőt választott ki, ebből 3 arany és 1 ezüst a Kárásztelek Pezsgőpincészet éremgyűjteményébe kerül. A Kárásztelek Pincészet pezsgői az eddigi világbajnokságokon így már 5 arany- és 8 ezüstéremnél tartanak.

Csaknem egy teljes hónapra megnyílik a Pesti alsó rakpart a pihenni és mozogni vágyók előtt. Július 26 és augusztus 15 között a gyalog és mikromobilitási eszközzel (kerékpárral vagy rollerrel) közlekedők autómentes környezetben használhatják a Jane Haining rakpartot.

A közösségi autózás már 1992 óra része Bécs mindennapjainak. Az igények akkorák, hogy a Free2move vállalat az év végére 1100 járműre bővíti flottáját az osztrák fővárosban.