Az oktatás lesz a 7. Világsakkfesztivál középpontjában

Az oktatás lesz a 7. Világsakkfesztivál középpontjában

Első alkalommal rendezik meg hibrid formában a Polgár Judit Világsakkfesztivált, az október 9-i esemény egyrészt a Magyar Nemzeti Galériában, másfelől két csatornán keresztül az online térben zajlik majd, a középpontjában pedig a sakk és az oktatás kapcsolata áll.

A kétszeres sakkolimpiai bajnok Polgár Judit a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, az idei év legnagyobb újítása az a nemzetközi konferencia (Educational Chess Summit), amelynek résztvevői bebizonyítják, hogy a sakknak a képességfejlesztő hatásai miatt igenis helye van az osztálytermekben. Rita Atkins brit nagymester előadásában gyakorlati példákkal fogja szemléltetni, miként épülhet be a sakk a matematika órákba. Lorena García oktatáskutató a sakk önbizalomnövelő és szorongásgátló hatásairól igyekszik majd meggyőzni a jelenlévőket, Jesper Berger Hall nemzetközi sakkedző pedig megmutatja, hogy a sakk nemcsak a csodagyerekek fejlődését szolgálhatja, hanem a tanulási nehézségekkel küzdő fiatalok tanításában is hatékony eszköznek bizonyulhat.

Polgár Judit hozzátette: levetítik a Rubik Ernővel, a Rubik-kocka feltalálójával rögzített beszélgetését is a sakk, a kreativitás és az innováció kapcsolatáról.

„_Az Educational Chess Summit egy kulturális utazás is egyben, hiszen jól példázza, mennyire sokféleképpen gondolkodunk erről a világról_�� – hangsúlyozta a főszervező, aki történelmi jelentőségűnek nevezte az eseményt, hiszen Budapest még sohasem adott otthont ilyen konferenciának. Felszólal majd Dana Reizniece-Ozola, a Nemzetközi Sakk Szövetség vezérigazgatója, valamint online Maríya Gabriel, az Európai Bizottság innovációért, kutatásért, kulturális ügyekért, oktatásért és ifjúságért felelős tagja is, aki egyben a rendezvény fővédnöke.

Fogarasi Norbert, a főtámogató Morgan Stanley Magyarország ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, három éve azért álltak a fesztivál mellé, mert a sakk nagyban hozzájárul a problémamegoldó képesség, a racionális gondolkodás, a gyors döntéshozatal és a stratégiai látásmód fejlesztéséhez, és ezek az ő cégüknél is fontos készségek. Egyben bejelentette, hogy további két évig támogatni fogják az eseményt, amelynek keretében tartják meg a cég sakkbajnokságának döntőjét, erre 25 irodájukból világszerte 400 munkatársuk nevezett be.

A Polgár Judit Világsakkfesztivál keretében október 9-én 10 órától színes programokkal várják a szervezők a szellemi sport iránt érdeklődőket, köztük a fiatalokat a Magyar Nemzeti Galériába, a résztvevők többek között szimultán is játszhatnak Polgár Judit, valamint Almási Zoltán ellen.

A fesztivál eseményeit online is közvetítik majd, illetve egy interaktív sakkcsatornát is létrehoznak.

A borítókép forrása: Balogh Zoltán / MTI

A Budapesti Értéktőzsde minimális erősödéssel fejezte be a hetet, ezzel újabb történelmi csúcsot döntött. A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével zöldben zárták a kereskedést.