Utaztunk a Gasztrokompon

Utaztunk a Gasztrokompon

Szeptember közepén visszahoztuk egy kicsit a nyári hangulatot, és belekóstoltunk a Balaton ízeibe. Rengeteg rangos étterem, borászat kínált alkotásait a Szántód és Tihany között közlekedő kompon. Az eseményen a jó hangulatról kellemes zene is gondoskodott.

A Balatoni Kör összesen 26 étterme, cukrászdája, borászata és pálinkafőzdéje mutatkozott be az Ősznyitó Gasztrokompon, mely a Kóstold körbe Bor & Gasztrofesztek  hangulatából adott ízelítőt a résztvevők számára.

A helyszín mellett az időpont megválasztása sem volt véletlen, mivel a rendezvénysorozat fő célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy a balatoni turizmus nem csak a nyári időszakra korlátozódik. A többi évszakban a minőségre és a régiós értékekre helyezik a hangsúlyt gasztronómiai kiállításokkal és különböző színvonalas programokkal.

Mondhatjuk, hogy az elmúlt években a szeptember is nyári hónap lett, és ebben az időszakban mutatja a legszerethetőbb arcát a Balaton. Tömegturizmus már nincs, így még többet foglalkozhatunk a vendégekkel, és olyan minőségi programot szervezhetünk, ami a régiót és a balatoni vendéglátóhelyeket népszerűsíti. A cél az, hogy az a sokszor szélsőséges hullámzás, ami a vendégek számát illeti, kiegyenlítődjön, és a régió vállalkozói egész éves nyitvatartással tudjanak tervezni – vezette fel  a Kóstold körbe Bor & Gasztrofeszt-sorozatot Szilágyi Lajos, a Balatoni Kör elnöke.

Elmondása alapján az elmúlt nyáron gyarapodott a minőségi vendéglátóhelyek száma a tó körül. Kiemelte, hogy nemcsak a helyi vállalkozások, de mindannyiunk érdeke, hogy a Balatonra ne csak nyaralóhelyként tekintsenek az emberek.

Szeretnénk, ha az utazási döntéseket nem kizárólag az időjárásjelentés határozná meg, hiszen minden körülmények között és minden hónapban találnak a vendégek megfelelő programot, látnivalót, gasztronómiai élményt a tó körül. Úgy gondoljuk, hogy a Balatoni Kör tagjainak szolgáltatásai és termékei ár-érték arányban, nemzetközi összehasonlításban is megállják a helyüket. Büszkék vagyunk arra, hogy hozzájárulhattunk ahhoz, hogy a Balaton Magyarország egyik kiemelkedő gasztronómiai régiója lett! – egészítette ki.

A rendezvényen felszólalt Markovits Alíz vezérigazgató is, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. képviseletében. Elmondta, hogy az „Európa Kulturális Fővárosa 2023” projekt kapcsán egyértelmű volt számukra, hogy a régió és a Balaton bevonása elengedhetetlen a kiemelkedő sikerhez. Ezt bizonyítja a több mint 103 csatlakozott település, akikkel közösen sokszínű kulturális programokkal támogathatják a Balatoni Kör törekvéseit.

Az idén 175 éves BAHART is örömmel csatlakozott a Balatoni Kör kezdeményezéséhez, hiszen az őszi szezont tartalmas programokkal és minőségi szolgáltatásokkal kell megtölteni, aminek része a bor, a gasztronómia és a hajózás is – emelte ki Veigl Gábor, a BAHART vezérigazgatója.

Személy szerint én nagyon örülök, hogy megismerhettem ennyi színvonalas vendéglátóhelyet. Kóstoltunk rozét a Szabó & Fia Borpince és Fogadó kínálatából, melyet bátran ajánlok. Az ételek közül elsőként a Kalóz étterem salátáját próbáltuk ki. Ebben volt pácolt kecskesajt, sült gomba, csicseriborsó, koktélparadicsom és más kellemes finomságok. Nálam ez volt a nyerő mind közül. Sosem felejtem el azt a csodás ízvilágot! A Lavender Terasz pisztáciás kacsamáj „fagylaltját”, és belga csokoládé-tortáját vaníliás zellerrel, napraforgóval és málnával is csak dicsérni és ajánlani tudom. Elsőosztályú volt mindegyik. Ezek után a John’s Pub pultjánál kóstoltunk még grillezett sajtburgert hasábburgonyával, mártogatós szósszal és salátával. Ezeknek is tetszett az érdekes ízvilága. Mindenképpen megérnek egy próbát.

Összességében a Balatoni Kör tagjai bebizonyították, hogy érdemes egész évben látogatni őket. A gasztronómiai élmény miatt egészen biztosan.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.