Segítséget kapnak a bántalmazott nők a bécsi Spar kasszáinál

Segítséget kapnak a bántalmazott nők a bécsi Spar kasszáinál

Bécs Városa és a Spar áruházlánc közös akciót indított az erőszak áldozatául esett nők megsegítésére. A kasszánál való fizetéskor egy extra blokkon egy segítséget nyújtó weboldal címe, valamint két segélyvonal száma található, melyeket a nap huszonnégy órájában fel lehet hívni. Az akció előreláthatólag néhány hónapig tart majd.

A nők elleni erőszakos cselekmények száma a pandémia alatt számos országban megnőtt. Ez alól – Magyarországhoz hasonlóan – Ausztria sem kivétel. Az esetek számának növekedése ismét rávilágított, milyen fontos, hogy az érintett nők tudják, hová fordulhatnak segítségért. Ennek érdekében született az osztrák főváros és a Spar áruházlánc új kezdeményezése.

A kasszánál való fizetéskor a nők a blokk mellé egy második blokkot is kapnak, amelyen két segélyvonal telefonszáma, valamint egy QR-kód formájában megadott weboldal címe szerepel. Az érintettek ezeken keresztül információhoz juthatnak, vagy közvetlenül segítséget is kérhetnek. Minden bécsi Sparnál adnak egy ilyen kiegészítő blokkot az elkövetkező hónapokban, ameddig a kezdeményezés tart. Az áruházlánc ügyvezetője, Alois Huber elmondta, mint legnagyobb munkaadó és beszállító, vállalati felelősségük tudatában vannak, és rendszeresen támogatnak ehhez hasonló szociális projekteket. Magától értetődő volt tehát, hogy emellett a program mellett is teljes mellszélességgel kiállnak.

A segélyvonalak éjjel-nappal, ingyenesen és anonim módon hívhatók. Az operátorok nem csak a kapcsolati vagy szexuális erőszak esetén tudnak segítséget nyújtani, de lelki bántalmazás esetén is, például ha valakit rendszeresen követnek. „Fontos, hogy az érintettek gyorsan és egyszerűen segítséget kaphassanak. Minél gyakrabban hívják fel a figyelmüket a segélyvonalra, annál jobb” – ismertette mondja Kathrin Gaál bécsi alpolgármester és nőügyekért felelős városi tanácsos, az ötlet egyik kezdeményezője, aki egyúttal mindenkit felszólított: „Kérjen segítséget, telefonáljon! A nők elleni erőszaknak nincs helye a városunkban!

Hirdetés

Átvenné a Budapesten bezáró posták többségét a világ egyik legnagyobb független postai és üzleti szolgáltatási hálózata. A Mail Boxes Etc. szerint ez jó lehetőség lehet mindkét vállalat számára a piaci pozíciójuk erősítésére, miközben az érintett hivatalok közszolgálati státusza továbbra is biztosított lenne.

Magyarországon évente 8-10 ezer embert diagnosztizálnak tüdőrákkal. A tüdődaganatoknál az egyik fő kezelési lehetőséget a kemoterápia jelenti, azonban eddig nem volt arra módszer, hogy megállapítsák, az egyes betegeknek melyik szer a leghatékonyabb. Mostanáig.

Az utasok visszatérésével párhuzamosan fokozatosan bővül a Budapest Airport hosszú távú járathálózata is; Dél-Korea nemzeti légitársasága, a Korean Air a téli menetrendben heti két közvetlen járatot indít Budapest és Szöul között.