Segítséget kapnak a bántalmazott nők a bécsi Spar kasszáinál

Segítséget kapnak a bántalmazott nők a bécsi Spar kasszáinál

Bécs Városa és a Spar áruházlánc közös akciót indított az erőszak áldozatául esett nők megsegítésére. A kasszánál való fizetéskor egy extra blokkon egy segítséget nyújtó weboldal címe, valamint két segélyvonal száma található, melyeket a nap huszonnégy órájában fel lehet hívni. Az akció előreláthatólag néhány hónapig tart majd.

A nők elleni erőszakos cselekmények száma a pandémia alatt számos országban megnőtt. Ez alól – Magyarországhoz hasonlóan – Ausztria sem kivétel. Az esetek számának növekedése ismét rávilágított, milyen fontos, hogy az érintett nők tudják, hová fordulhatnak segítségért. Ennek érdekében született az osztrák főváros és a Spar áruházlánc új kezdeményezése.

A kasszánál való fizetéskor a nők a blokk mellé egy második blokkot is kapnak, amelyen két segélyvonal telefonszáma, valamint egy QR-kód formájában megadott weboldal címe szerepel. Az érintettek ezeken keresztül információhoz juthatnak, vagy közvetlenül segítséget is kérhetnek. Minden bécsi Sparnál adnak egy ilyen kiegészítő blokkot az elkövetkező hónapokban, ameddig a kezdeményezés tart. Az áruházlánc ügyvezetője, Alois Huber elmondta, mint legnagyobb munkaadó és beszállító, vállalati felelősségük tudatában vannak, és rendszeresen támogatnak ehhez hasonló szociális projekteket. Magától értetődő volt tehát, hogy emellett a program mellett is teljes mellszélességgel kiállnak.

A segélyvonalak éjjel-nappal, ingyenesen és anonim módon hívhatók. Az operátorok nem csak a kapcsolati vagy szexuális erőszak esetén tudnak segítséget nyújtani, de lelki bántalmazás esetén is, például ha valakit rendszeresen követnek. „Fontos, hogy az érintettek gyorsan és egyszerűen segítséget kaphassanak. Minél gyakrabban hívják fel a figyelmüket a segélyvonalra, annál jobb” – ismertette mondja Kathrin Gaál bécsi alpolgármester és nőügyekért felelős városi tanácsos, az ötlet egyik kezdeményezője, aki egyúttal mindenkit felszólított: „Kérjen segítséget, telefonáljon! A nők elleni erőszaknak nincs helye a városunkban!

A Budapesti Közművek keretében működő FKF Köztisztasági Divízió december elején további összesen 150 darab utcai hulladékgyűjtőt helyezett ki a főváros 23 kerületében. A kukák az ünnepek után is az érintett közterületeken maradnak.

November utolsó szombatján különleges fogadtatásban volt részük a Keleti pályaudvarra érkezőknek, a MÁV ugyanis felvonultatta a 75 éve működő Utasellátó eddigi történetének valamennyi étkező- és büfékocsiját. Az érdeklődők bejárhatták és lefotózhatták a járműveket, és vásárolhatta is az étlapokról.

Az olimpiai ezüstérmes sportembert négy évre választották a Magyar Öttusa Szövetség elnökévé. Balogh Gábor viharos időszakban veszi át a kormányrudat, ugyanis a sportág az átalakulás kellős közepén van.

Az október záróértékéhez viszonyítva jelentős eredményeket mutatott a BUX. A Budapesti Értéktőzsde elsődleges részvénymutatója 57 878,43 ponton fejezte be a hónapot, ami 3,3 százalékos erősödés az előző hónaphoz képest. A november a csengetések terén is aktív volt a pesti parketten.