Bécsben 149 euróba kerül a tanévkezdés

Bécsben 149 euróba kerül a tanévkezdés

Az osztrák fővárosban mintegy 240 ezer diák számára kezdődik meg a tanév 2021. szeptember 6-án. A napokban minden harmadik család vásárol iskolaszereket, átlagosan 149 euró értékben. A bécsi boltosok 81 millió eurós forgalmat remélnek a tanévkezdéstől.

A Bécsi Gazdasági Kamara idén is elkészítette a bécsi családok tanévkezdéssel kapcsolatos kiadásairól szóló felmérését. Eszerint az iskolakezdés minden harmadik családot érint az osztrák fővárosban. A bécsiek jelentős része – a megkérdezettek 70 százaléka – papír- és írószerboltban vásárol be iskolaszerekből, kizárólag interneten mindössze 3 százalékuk szerzi be a tanévkezdéshez szükséges dolgokat.

A bevásárlólista élén 80 százalékkal az írószerek állnak, amit a jegyzettömbök és írólapok követnek 76 százalékkal. Füzeteket a megkérdezettek 69 százaléka, irattartó mappákat 56 százalékuk, festéshez és barkácsoláshoz szükséges eszközöket pedig 37 százalékuk vásárol. A felmérésben résztvevők 16 százaléka iskolatáskát, 30 százalékuk pedig ruhaneműt és váltócipőt is vásárol a gyereknek az új tanévre. A megkérdezettek egy tizede laptopba is beruház.

A felmérés szerint a bécsiek átlagosan 149 eurót költenek a tanévkezdésre, a bevételnek főleg a szakboltok örülhetnek majd. A megkérdezettek azért itt vásárolnak szívesen, mert a kiválasztott árut megnézhetik, azonnal hazavihetik és ha szükséges, tanácsot is kapnak az eladóktól. Ráadásul a szaküzletek speciális termékeket is kínálnak – például szuperkemény vagy szuperpuha ceruzát, körzőhöz alkatrészt, vagy új kést a ceruzahegyezőbe. Az is vonzó a vásárlók számára, hogy az itt kapható dolgok nem tucatáruk, hanem rendszerint minőségi termékek, amelyeknek sokkal hosszabb az élettartama. A megkérdezettek 48 százaléka egyébként az ár, 42 százaléka pedig a minőség alapján dönt. 10 százalékuk számára a környezettudatosság is fontos szempont.

A papír- és írószerboltok számára ez az év egyik legfontosabb időszaka. Ilyenkor termelik ki ugyanis az éves forgalmuk körülbelül felét. Idén várhatóan 81 millió eurós forgalmat jelent majd a tanévkezdés a bécsi kereskedők számára.

Napjainkban egyre szélesebb vállalati körökben téma a dolgok internete (Internet of Things, azaz IoT). Ez nem csupán egy felkapott trend, a segítségével egy gyártóvállalat ma már lényegesen célirányosabban, olcsóbban, csökkentett állásidővel és kevesebb meghibásodással termelni.

A világon elsőként teljesítette vegyespáros az egyik legkeményebb sarkvidéki kihívást. Vámos Nóra Rakonczay Gáborral 30 nap alatt, 560 kilométeren át, hóban, viharos szélben, átlagosan mínusz 20 fokban, szánjukat maguk után húzva, hihetetlen akaraterőről és kitartásról tanúbizonyságot téve valósította meg az Eisberg Grönland síexpedíciót.