Bécsben edzett az úszó professzor, aki mikroműanyagok után kutat a Dunában

Bécsben edzett az úszó professzor, aki mikroműanyagok után kutat a Dunában

Andreas Fath német kémikus 2022 tavaszán teljes hosszában végigússza a Dunát, hogy feltérképezze a folyóban lévő mikroműanyagok mennyiségét. A „Cleandanube“ programmal arra szeretné felhívni a figyelmet, mennyire fontos a folyók mentén fellelhető műanyagok újrahasznosítása. Gyakorlásképpen a tudós nemrég egy órát úszott a Duna bécsi részén.

A hazájában csak „úszó professzor“-ként ismert Andreas Fath kémiatanár és kutató a németországi Furtwangen Főiskolán. Fath 2014-ben a Rajna végigúszásával érdemelte ki ezt a nevet: a nem mindennapi sportteljesítmény közben a professzor vízmintákat is vett, amelyeket később bevizsgáltak. Most a Duna teljes hosszán készül hasonló akcióra; a folyó ugyanakkor a maga 2 850 kilométerével több mint kétszer olyan hosszú, mint a Rajna, sodrása pedig majdnem háromszor akkora. Próbaként a professzor a napokban egy órát úszott a Dunában Bécsnél. A jövő év április végére tervezett úszásra Fath nyolc-kilenc hetet szán, így naponta körülbelül ötven kilométert szeretne megtenni.

A kémikus eközben maga lesz az „élő mérőműszer“. Neoprén ruháján néhány centiméter átmérőjű műanyag membránt visel majd, amely begyűjti az olyan szennyező anyagokat, mint a mikroműanyagok. Ezek egy része ugyanis a membránon nagyobb koncentrációban rakódik le, mint ahogy az élő vízben jelen van, és esetenként így válik egyáltalán mérhetővé. Részben ezért olyan káros az élő vizekben jelen lévő mikroműanyag.

A mikroműanyagokhoz ráadásul adalékanyagok tapadnak mint például a mosogatógépek korróziógátlója, az antibiotikumok, a hormonok, a kontrasztanyagok, a lágyítószerek, vagy az úgynevezett policiklusos aromák – utóbbi erősen rákkeltő anyag. Ezek különleges aromájukkal megtévesztik a halakat, akik – mint például a sügér is – ezért szívesebben fogyasztják őket megszokott táplálékuknál. A mikroműanyagok aztán a halakat és egyéb vízi élőlényeket elfogyasztó emberekbe kerülnek, őket is károsítva ezzel. 

Andreas Fath a „Cleandanube“ programmal a folyók mentén fellelhető műanyagok újrahasznosításáért lobbizik. A folyó tíz országon folyik keresztül, amelyekben a környezettudatosság, a szennyező anyagokkal való bánásmód, valamint a szennyvíztisztítás teljesen eltérő szinten van.

A Duna-úszáson a kémikus nemcsak a rátapadó szennyeződéseket méri majd, hanem legalább száz kilométerenként egy liter vizet is merít a folyóból és laborelemzésre küldi. Ezen kívül naponta végez majd gyorstesztet, amellyel a nitrát- és foszfátszint mellett az úgynevezett kémiai oxigénigény is könnyen meghatározható. Ez utóbbi pedig megadja a vízben lévő szerves szennyeződések teljes mértékét.

Thilo Hofmann és Thorsten Hüffer, a Bécsi Egyetem Mikrobiológiai és Környezeti Rendszertudományi Központjának dolgozói is részt vesznek a laboratóriumi elemzésekben. Hüffer jövő tavasszal úszni is fog németországi kollégájával egy darabon, így ő is részt vett a próbaúszáson.

A borítókép forrása: Mario Kümmel / © AWP
Hirdetés

Átvenné a Budapesten bezáró posták többségét a világ egyik legnagyobb független postai és üzleti szolgáltatási hálózata. A Mail Boxes Etc. szerint ez jó lehetőség lehet mindkét vállalat számára a piaci pozíciójuk erősítésére, miközben az érintett hivatalok közszolgálati státusza továbbra is biztosított lenne.

Magyarországon évente 8-10 ezer embert diagnosztizálnak tüdőrákkal. A tüdődaganatoknál az egyik fő kezelési lehetőséget a kemoterápia jelenti, azonban eddig nem volt arra módszer, hogy megállapítsák, az egyes betegeknek melyik szer a leghatékonyabb. Mostanáig.

Az utasok visszatérésével párhuzamosan fokozatosan bővül a Budapest Airport hosszú távú járathálózata is; Dél-Korea nemzeti légitársasága, a Korean Air a téli menetrendben heti két közvetlen járatot indít Budapest és Szöul között.