Új helyre költözik a bécsi mobil iskola

Új helyre költözik a bécsi mobil iskola

„Monti” – a mobil iskolaépület – az osztrák főváros egyik válasza az iskolai férőhelyek iránti folyamatosan növekvő igényre. A rendhagyó iskola két év után Ottakringből Floridsdorfba költözik, hogy az ottani gyerekek szolgálatába álljon. A mobilsuli kis energiabefektetéssel bárhogy bővíthető és alakítható.

A „Monti” egy olyan mobil, többször használatos és bővíthető iskolaépület, amely a mindenkori férőhelyek számát hivatott növelni és moduláris szerkezetének köszönhetően kis változtatással és energiabefektetéssel bárhol bevethető. Először az Ottakringben található Montleartstraßén vetették be – innen ered a neve is –, ahonnan kétéves működés után most új helyre, a floridsdorfi Franklinstraßéra költözik.

A Monti már első helyén is nagyszerűen kielégítette a modern iskolával szemben támasztott elvárásokat. Hat világos osztálytermével, összefüggő szabad területekkel és kombinált pihenőkkel rendelkezett, ezen kívül volt benne tanári szoba, elsősegély-helyiség, gardrób, tárolók és gondnoki szoba is. Floridsdorfban, ahol a Mengergassei Általános Iskola ötödik osztályának ad majd helyet, az egésznapos gyermekfelügyelethez konyhával és étkezővel egészítik ki, az energetikai önellátás jegyében pedig napelemeket szerelnek a tetőre. Mivel a kerületben hatalmas igény van szabad iskolai férőhelyekre, a Monti előreláthatólag öt évig marad új helyén, ezután pedig igény szerint újra átalakítható.

Fotó: David Bohmann / © PID

Bécsben folyamatosan növekszik az iskolai férőhelyek iránti igény. A városvezetés ennek különböző lépésekkel igyekszik eleget tenni – új iskolák épülnek, a meglévőket pedig bővítik. Emellett azonban alternatív módszerekre is szükség van, így született meg a Monti is. A mobil iskola építésében a város partnere a Wiener Infrastruktur Projekt GmbH volt.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.