Nyárias forgalomban is erős júliust zárt a BUX

Nyárias forgalomban is erős júliust zárt a BUX

Ugyan a járványügyi statisztikák globális romlása a világ legtöbb tőzsdéjén visszaesést hozott júliusban, a BUX index alakulásán ez nem mutatkozott meg: a Budapesti Értéktőzsde elsőszámú tőzsdeindexe tovább emelkedve, június után ismét csúcsot döntve 48 611 ponton zárta a hónapot.

A járvánnyal kapcsolatos újabb lehetséges lezárások és korlátozások július során jelentősen befolyásolták a meghatározó nemzetközi tőzsdéket, így a német, a francia és a brit indexeket, valamint az amerikai piacokat is. A hónap második felére már pozitívabb befektetői hangulat volt jellemző, amely többek között egyes nemzetközi nagyvállalatok kedvező gyorsjelentéseire vezethető vissza. Az ázsiai piacokon ugyanakkor eladási nyomás figyelhető meg, amelyet leginkább a kínai hatóságok sorozatos fellépései, beavatkozásai váltottak ki különböző szektorokban.

A BUX index a nemzetközi tendenciákhoz képest kiegyensúlyozott formát mutatott júliusban: a legmagasabb napi záróérték, mely egyben a hónap utolsó értéke is 48 611 pont volt, amely 2,9 százalékos növekedést jelent az előző havi záróértékhez képest.

A blue chipek árfolyamára is az indexeket jellemző, kilengéseket nélkülöző mozgás volt jellemző: a részvénypiaci forgalom több mint 90 százalékát adó OTP-MOL-Richter Gedeon hármas árfolyamai is stabilnak mutatkoztak a júniusi záróértékekhez képest. A kisebb kapitalizációjú papírok közül a Masterplast, a Delta Technologies és a Rába is erős hónapon van túl: a Masterplast árfolyama 12,7 százalékos növekedést ért el, forgalmát tekintve a negyedik helyen végezve a kibocsátók között, a Delta Technologies szintén impresszív, 9,8 százalékos árfolyamnövekedéssel, míg a Rába 12,2 százalékos növekedéssel zárta a hónapot.

A borítókép forrása: Pixabay

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.