Drogokról és függőségről szóló podcast-sorozatot indítottak fiataloknak Bécsben

Drogokról és függőségről szóló podcast-sorozatot indítottak fiataloknak Bécsben

Ausztriában is egyedülálló az a podcast-sorozat, amelyet a Bécsi Drogprevenciós Iroda és a függőket segítő Suchthilfe Wien közösen indított. A fiataloknak szóló beszélgetések tabuk nélkül, tárgyilagosan válaszolnak olyan kérdésekre, amelyek a szerhasználat és a függőség kapcsán ezt a korosztályt foglalkoztatják.

A füvezés tényleg butít? Mit csináljak, ha a barátom, barátnőm drogozik? Tényleg olyan királyak a hallucinogén szerek? A drogfogyasztás már függőség? Ilyen és hasonló kérdések mentén járják körbe a drogok és függőség témáját a Bécsi Drogprevenciós Iroda és a Suchthilfe Wien közös podcast-sorozatában, a Rauschzeitben.

A podcastot fiatalok készítik fiataloknak, hogy a korosztály tabuk nélkül, tárgyilagos információkat kaphasson mindenről, ami a függőséggel és a szerhasználattal – beleértve az alkoholt is – kapcsolatos. A két házigazda, Viki és Moritz (a borítókép szereplői – a szerk.), akik mindketten a húszas éveik elején járnak, szakértőkkel beszélgetnek a legkülönbözőbb témákról, hogy a fiatalok tisztában legyenek azzal, milyen kockázattal jár a szerhasználat és hogy saját magukért nekik kell felelősséget vállalniuk. A beszélgetések során a szociális munkás és a gyógyszerész-hallgató olyan városi legendákat is tisztáz, mint hogy butít-e a füvezés.

Ewald Lochner, Bécs Város pszichiátriai és drogprevenciós koordinátora az Ausztriában is egyedülálló podcastról elmondta, fontos lépés annak irányába, hogy a fiatalok tudatosan, átgondoltan viszonyuljanak a szerhasználattal kapcsolatos tapasztalataikhoz. „A társadalom gyakran tabuként kezeli, elítéli vagy bagatellizálja a szerhasználatot – beleértve a túlzott alkoholfogyasztást is. A Rauschzeit című podcast úttörő hozzáállásával és tabuk nélküli beszélgetéseivel éppen azokat a válaszokat adja meg a fiataloknak, amelyekre a legnagyobb szükségük van.

A podcast kéthetente jelentkezik új részekkel, aki belehallgatna a német nyelvű adásokba, itt teheti meg: https://sdw.wien/podcast-rauschzeit

Hirdetés

Átvenné a Budapesten bezáró posták többségét a világ egyik legnagyobb független postai és üzleti szolgáltatási hálózata. A Mail Boxes Etc. szerint ez jó lehetőség lehet mindkét vállalat számára a piaci pozíciójuk erősítésére, miközben az érintett hivatalok közszolgálati státusza továbbra is biztosított lenne.

Magyarországon évente 8-10 ezer embert diagnosztizálnak tüdőrákkal. A tüdődaganatoknál az egyik fő kezelési lehetőséget a kemoterápia jelenti, azonban eddig nem volt arra módszer, hogy megállapítsák, az egyes betegeknek melyik szer a leghatékonyabb. Mostanáig.

Az utasok visszatérésével párhuzamosan fokozatosan bővül a Budapest Airport hosszú távú járathálózata is; Dél-Korea nemzeti légitársasága, a Korean Air a téli menetrendben heti két közvetlen járatot indít Budapest és Szöul között.