Már vakok és gyengénlátók is olvashatnak egy bécsi könyvtárban

Már vakok és gyengénlátók is olvashatnak egy bécsi könyvtárban

Újabb lépést tett az Osztrák Nemzeti Könyvtár affelé, hogy gyűjteménye akadálymentesen hozzáférhető legyen. A bécsi Heldenplatzon található olvasóteremben az OrCam, vagyis egy szemüvegre illeszthető mini hangszóró segítségével mostantól a vakok és gyengénlátók is kedvükre olvashatnak.

Az OrCam MyEye 2.0 lehetővé teszi a vakok és gyengénlátók számára, hogy akadálymentesített módon használják az Osztrák Nemzeti Könyvtár állományát. Az OrCam kikölcsönzése a könyvtári felhasználók számára ingyenes és az arra kijelölt munkaállomáson használható. Az eszköz tulajdonképpen egy apró, szemüveg szárára illeszthető kisméretű kamerás hangszóró, amely kérésre felolvassa az adott szöveget.

A használata meglepően egyszerű: bármely szöveg elejét ujjbeggyel megérintve az OrCam működésbe lép és felolvassa a felhasználónak a kért szöveget. De ha például azt kérjük tőle, olvassa fel a címsort, vagy az első bekezdést, azt is megteszi. A hangerő és az olvasási tempó egyénileg változtatható. Ahhoz, hogy az OrCam a lehető legtökéletesebben adja vissza egy szöveg tartalmát, fontos a minél élesebb kontraszt a betűk és a háttér között. Éppen ezért kéziratot, gót betűket és régi német folyóírást például nem tud elolvasni a szerkezet. A hiánypótló segédeszköz az izraeli OrCam Technologies fejlesztése.

Nem csak vakok és gyengénlátók számára óriási segítség, de arcvakságban szenvedők, valamint olvasási- és nyelvi zavarokkal küzdők számára is. Az Osztrák Nemzeti Könyvtár és az OrCam közötti együttműködés célja az is, hogy felhívják a figyelmet arra, milyen égető szükség van akadálymentesített könyvtárakra.

A borítókép forrása: © Österreichische Nationalbibliothek

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.