Sokkal tudatosabbak vagyunk a nyári utazások kapcsán

Sokkal tudatosabbak vagyunk a nyári utazások kapcsán

Az Európa-szerte bevezetett lazítások miatt az utazási kedv egyre inkább felpörögni látszik. Miközben a Magyar Turisztikai Ügynökség felmérése szerint 10-ből 7 magyar biztonsági játékot játszik, és belföldre tervezi a nyaralást, egyre népszerűbbek a hagyományos tengerparti célpontok, illetve az autóval gyorsan elérhető szomszédos országok is. Az utazási szokások azonban várhatóan hosszabb távon is átalakulnak, a nyaralást körültekintő tervezés előzi meg.

Hova utaznak idén a magyarok, mire érdemes figyelni indulás előtt és hogyan biztosíthatjuk magunkat a váratlan kellemetlenségek ellen? Bár a koronavírus átmeneti pihenőre vonult Európa legnagyobb részén, valószínűsíthetően az elkövetkező néhány nyári turisztikai szezon magán fogja viselni a globális pandémia és az esetleges újabb járványhullámok nyomait. 2019-ben a Központi Statisztikai Hivatal közlése szerint Horvátországba látogatott a legtöbb magyar turista, de szinte az összes déli állam nagy népszerűségnek örvendett, köztük Olaszország és Görögország is. Tavaly a korlátozásoknak köszönhetően jelentősen visszaesett az érdeklődés a távolabbi utazási célpontok, a tengerparti régiók és a hosszabb, egy-két hetes nyaralások iránt, megnőtt viszont a kereslet a kevésbé zsúfolt hegyvidéki pihenőhelyek iránt. Vajon mit tartogat az idei turisztikai szezon?

A Magyar Turisztikai Ügynökség friss előrejelzése szerint idén nyáron a magyarok 37 százaléka tervez külföldre utazni, a legtöbben a közeli Ausztriába és Horvátországba látogatnának. Időpont tekintetében a hagyományos főszezon látszik a legnépszerűbbnek (július-augusztus), ugyanakkor úgy tűnik, sokan várnak arra, hogy még inkább letisztuljanak a nemzetközi utazásokra vonatkozó szabályok és gyakorlatok: egyre több a foglalás a nyár végi-ősz eleji időszakra is. Mivel a repülős utaknál jelenleg az adminisztráció is bonyolultabb, a főként cseppfertőzéssel terjedő koronavírus pedig fokozottabb veszélyt jelenthet a repülőgépek zsúfolt utastereiben, a magyarok inkább autóval indulnak nyaralni.

Nem meglepő módon a szálláshelyek kiválasztásának szempontjait is jelentősen átalakította a pandémia: a magyarok kiemelten fontosnak tartják, hogy a választott hotel vagy apartman garantálja a biztonságos távolságtartás lehetőségét (66 százalék a 2019-es 34 százalék helyett). A megfelelő higiéniás körülmények mellett természetesen továbbra is értékelik a kényelmet és elvárják, hogy különleges élményekkel és programokkal kényeztessék őket. A tapasztalatok szerint emellett a magyar utazók sokkal tudatosabbak és felkészültebbek lettek, a sok bizonytalanság és nyitott kérdés miatt szeretnek alaposan tájékozódni az indulás előtt, illetve felértékelődtek a minden szempontból rugalmas, szolgáltatások széles palettáját nyújtó utasbiztosítások.

Szerencsére az ma már nem is kérdés, hogy a külföldi utazások előtt érdemes felkészülni a váratlan eseményekre: a homokban kificamított boka, egy kullancscsípés vagy éppen az elveszett csomagok és közúti balesetek is könnyen megkeseríthetik a régóta vágyott pihenést. „A piac egyre inkább arra törekszik arra, hogy széleskörű, hasznos, ugyanakkor maximálisan az egyedi ügyféligényekre szabható biztosításokat állítson össze a nyaralók számára. A Genertel utasbiztosítási csomagjai személyre szabhatóak, ügyfeleink igényei és választása szerint speciális, a tengerparti nyaralásokra, vagy kirándulásokra, városnézésekre (sőt síutakra) jellemző tipikus káresetekre nyújtanak fedezetet, és gépjármű assistance is választható. Mindenki kiválaszthatja az úti céljának leginkább megfelelő csomagot, a szolgáltatásokat pedig akár napi 310 forintért is igénybe veheti” – ismertette Árr Mariann, a Genertel marketing és online értékesítési igazgatója.

Természetesen a külföldi utasbiztosításoknak is reagálniuk kell a járványhelyzetre és az ebből fakadó bizonytalanságokra. A Genertel csomagjai már az egészen rövid, akár egynapos kiruccanásokra is megköthetők, az úti cél kiválasztásánál azonban mindenképpen szükséges felmérni, hogy az adott ország szerepel-e a hazánk külügyekért felelős minisztériuma által utazásra nem javasolt térségek listáján, hiszen az ilyen besorolású helyekre szervezett vakációk esetén a biztosítás nem ad fedezetet. „A másik fontos változás, hogy az emberek az elmúlt egy évben hozzászoktak ahhoz, hogy mindent el tudnak intézni szinte azonnal, a digitális térben. A biztosításaink éppen ezért online köthetők meg, a bankkártyás fizetést követően pedig rögtön megérkezik a biztosítási kötvény – így akár az utazás előtti napon, otthon, két bőrönd bepakolása közben is a végére érhetünk az ügyintézésnek” – teszi hozzá Árr Mariann.

A borítókép forrása: Pixabay

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.