Gyermek- és ifjúsági parlament alakul Bécsben, egymillió eurós büdzsé felett rendelkezhet

Gyermek- és ifjúsági parlament alakul Bécsben, egymillió eurós büdzsé felett rendelkezhet

Bécs Városa kiemelt hangsúlyt fektet a fiatalok politikai reprezentációjára és arra, hogy bevonja őket a döntéshozatalba. Ennek érdekében 2021 őszén az osztrák fővárosban először kezdi meg működését a városi gyerek- és ifjúsági parlament, amely ráadásul 1 millió euró felett rendelkezhet. A cél, hogy Bécs a gyerekek és fiatalok városává váljon.

Bécs Városa mindig fontosnak tartotta a gyerekek és fiatalok politikai képviseletét és bevonását a döntéshozatalba, mert ők - mondja a bécsi vezetés - a demokrácián, szolidaritáson és jólléten alapuló társadalom kulcsa. A döntéshozatalba való bevonás ráadásul növeli az érdeklőd��süket a politika iránt és természetes lesz számukra a politikai részvétel is. Ezt elősegítendő, Bécs Városa 2019-ben létrehozta a Gyermek-és Ifjúsági Stratégiát, amelynek célja, hogy Bécs a világ leginkább "gyerek- és fiatalbarát" városává váljon. Most két újabb eszköz is ezt a célt fogja szolgálni: 2021 őszén megalakul az osztrák főváros első gyermek- és ifjúsági parlamentje, emellett pedig a fiatalok egy 1 millió eurós költségvetési keretről rendelkezhetnek.

A parlament tagjaiként a résztvevők maguk formálhatják a politikai diskurzust és szólhatnak bele abba. A részvételi költségvetésben saját ötleteiket valósíthatják meg, erre idén októbertől lesz lehetőség. Az így létrejövő projektet megvitatják a parlamentben és a legjobbakra minden bécsi fiatal szavazhat majd online. A nyertes ötleteket meg is valósítják. A gyerekparlament ezen kívül a Gyermek-és Ifjúsági Stratégia megvalósításáért és ennek kiértékeléséért is felelős lesz, szorosan együtt dolgozva a bécsi városvezetéssel.

A gyerekek képviseletét 225 5-13 éves döntéshozó látja majd el, míg a nagyobbak reprezentációja 100 14 és 20 év közötti fiatalon múlik. A jelentkezés szeptemberben indul. A gyerekeket korcsoportonként sorsolással választják ki, a fiatalok parlamentjébe személyesen lehet jelentkezni, illetve a kerületek is jelölhetik őket. A cél a kiegyensúlyozott reprezentáció kor és kerület alapján. Az első rendhagyó parlamenti ülésre 2021 novemberében kerül sor, az ülésszak 2022 júniusáig tart.

A borítókép forrása: Markus Wache / © PID

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.