Újabb adóügyi fizetési kedvezményeket jelentett be a NAV

Újabb adóügyi fizetési kedvezményeket jelentett be a NAV

A Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára, Izer Norbert újabb fizetési kedvezményeket jelentett be szerdán a koronavírus-járványt követő gazdasági helyreállítás keretében. A fizetési halasztásra és a részletfizetésre, valamint az adótartozás mérséklésére vonatkozó igényeket 2021 végéig lehet benyújtani.

 A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatása szerint 6 hónapra vonatkozó fizetési halasztást, illetve 12 hónapra vonatkozó részletfizetési lehetőséget engedélyez bármely adónemre abban az esetben, ha az adóösszeg nem haladja meg az 5 millió forintot. A kedvezményhez azonban szükséges igazolni, hogy a vállalkozás fizetési nehézsége a veszélyhelyzet miatt áll fenn. A vállalkozók a FAG01 űrlap kitöltésével nyújthatják be igényeiket 2021. december 31-ig.

A fizetési halasztás és a részletfizetési lehetőség ösztönzőleg hathat azon vállalkozásokra, akiknek a helyreálláshoz nagyobb kiadásokat kell eszközölniük, viszont ezeknek köszönhetően garantáltan fizetőképessé válnak a halasztás időtartamának végére. Ilyen vállalkozások lehetnek a szolgáltató szektor szereplőinek széles köre, például a járványban súlyos károkat szenvedett vendéglátó szektor talpra állásában meghatározó segítséget jelent, és a turisztikai ágazat helyre állításában is jelentős mértékben segíthet.” – fejtette ki Karácsony Balázs, a BDO adóigazgatója. A szakértő hozzátette, az új intézkedések nem csak a vállalkozásoknak, de a járvány miatt nehéz helyzetbe került magánszemélyeknek is stabil támaszt biztosíthatnak egyéni költségvetésük helyreállításában és az adózásuk ütemezésében.

Az új szabályzás értelmében az igény benyújtása esetén a NAV mérsékli a nem természetes személyek adótartozását 5 millió forintig, adónemenként legfeljebb húsz százalékban. Fontos azonban, hogy ebben az esetben is igazolni kell, hogy az adózó tevékenysége a járványból adódó okok miatt lehetetlenülne el. „A frissen bejelentett kedvezmények számottevő előnye, hogy késedelmi pótléktól mentes, mivel a koronavírus-járványra vonatkozó méltányossági intézkedések esetében a NAV nem számíthat fel pótlékot, így a pénzügyileg hátrányosan érintett adózók még hatékonyabban tudnak tartalékolni” – tette hozzá Karácsony Balázs, a BDO adóigazgatója. Magánszemélyek a FAM01 űrlap kitöltésével nyújthatják be igényüket az év utolsó napjáig.

A borítókép forrása: Pixabay

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.