Harmincéves lakáspiaci jelenségnek szüntethet meg egy új szabály

Harmincéves lakáspiaci jelenségnek szüntethet meg egy új szabály

Változás várható az önkormányzati bérlakások szabályozásában, a tervezet szerint a bérlők kedvezményesen juthatnának hozzá az adott ingatlanhoz. Amennyiben a szabályozás életbe lép, akkor a magyarországi lakáspiac valószínűleg búcsút inthet a bérleti jogok csereberéjének, mivel a bérlők jelentős része ingatlantulajdonossá válhat.

Változhat az önkormányzati bérlakásokra vonatkozó szabályozás egy, a napokban megjelent – még el nem fogadott – törvénytervezet szerint. A jogszabály-tervezet alapján a bérlők kedvezményes áron vásárolhatnák meg önkormányzati bérleményüket – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely bemutatja, hogy a lakáspiacon mekkora része van a bérleti joggal történő eladásoknak a kínálatban és mennyivel olcsóbbak a “sima” – tulajdonjogot is tartalmazó – lakásoknál.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: „Ha most ismert formájában lép életbe a jogszabály-tervezet, akkor eltűnhet a magyarországi lakáspiacról a bérleti jogok csereberéje, adásvétele. A költözést eddig úgy oldották meg a bérlők, hogy hivatalosan az önkormányzati lakás bérleti jogát egy másik lakás tulajdonjogára cserélték, de a legtöbb ügyletnek pénzben kifejezett értéke is volt. A tervezet szerinti kedvezményes ár miatt sok bérlő várhatóan megvásárolja a bérleményét, így a bérleti jogok adásvétele eltűnhet a piacról.

Hozzátette: „2018 óta a tulajdonosok és közvetítők évente 237-327 ezer Budapesten és megyeszékhelyen található lakáshirdetést adtak fel az ingatlan.com oldalán, de csak 0,2 százalék volt ezek közül a bérleti jogot kínáló hirdetések aránya. A legtöbb bérleti jogot Budapesten és Szegeden kínálták eladásra.

A portál elemzése szerint egy négyzetméterre vetítve nagyságrendileg a tulajdonjog feléért lehetett bérleti jogot vásárolni a nagyvárosokban. Tavaly Budapesten a bérleti jogok kínálati négyzetméterára átlagosan 370 forint volt, ami az 52 százalékát tette ki a tulajdonjogra vonatkozó 751 ezer forintos átlagos négyzetméter��rnak. Az I. kerületben, ahol viszonylag sok a bérleti jogos lakás, 63 százalékos az arány. Tulajdonjog vásárlása esetén ugyanis tavaly majdnem 988 ezer forint az átlagos négyzetméterenkénti kínálati ár, miközben bérleti jog esetében 621 ezer forintot kértek a hirdetők.

A szegedi lakáspiacon pedig az átlagos négyzetméterár 46 százalékán “forognak” a bérleti joggal kínált lakások. A megyeszékhelyen a tulajdonjognál érvényes 425 ezer forintos átlagos négyzetméterárral szemben a bérleti jogot 195 ezer forintért kínálták fel.

A borítókép forrása: Ingatlan.com

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.