Rekordmennyiségű hulladékot gyűjtött az utak mellől a Magyar Közút

Rekordmennyiségű hulladékot gyűjtött az utak mellől a Magyar Közút

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szokásos tavaszi hulladékgyűjtési kampánya során április 12. és 16. között a társaság mérnökségei az országos közutak menti illegális szemét összegyűjtésére helyezték a hangsúlyt. A kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére néhány nap leforgása alatt 3200 köbméternyi, 650 tonnányi hulladékot szállítottak el hivatalos lerakóhelyre a szakemberek.

A közútkezelő 94 mérnöksége országszerte közel 1500 helyszínen, egymástól eltérő útszakaszon, csomópontban és pihenőhelyen gyűjtötte össze a szemetet. A mentesített szakaszok felét (53 százalék) mellékutak tették ki, a harmadát (36 százalék) a főúthálózat jelentette, a fennmaradó rész (11 százalék) pedig gyorsforgalmi út volt. Az akció öt napja alatt közel 3200 köbméter szabálytalanul kidobott hulladékot szállítottak hivatalos hulladék lerakóhelyre, hulladékkezelő központba, ez a mennyiség megközelítőleg 650 tonna szemét ártalmatlanítását jelenti.

A mérnökségi brigádok teljes munkaidőben végezték az elszórt és jogellenesen elhelyezett hulladék eltakarítását, a munkából a közfoglalkoztatási programban résztvevők is kivették a részüket. Így elmondható, hogy csaknem 49 ezer munkaórát fordítottak az akcióban résztvevők a feladat teljesítésére. A legtöbb hulladékot Pest, Fejér és Borsod-Abaúj-Zemplén megye országos útjai mellőli területekről gyűjtötték össze.

Általánosságban elmondható, hogy minden útszakaszon jellemző volt a közlekedők által, az utazásuk során elszórt hulladék jelenléte. A leggyakoribb szemét a PET palack, fém italos doboz, cigarettás doboz, autózás közben fogyasztható élelmiszerek csomagolása. A nagy forgalmú utaknál, autópályáknál és a határátkelőknél vívnak a leginkább szélmalomharcot a szakemberek az ilyesfajta szemeteléssel. A pihenőhelyeken a társaság hulladékgyűjtő edényei mellé halmozva, útcsatlakozásoknál, földutak mentén, hóvédő erdősávok mögötti területeken volt a legtöbb illegálisan lerakott szemét. A hulladék összetétele ugyanakkor vegyes képet mutat: háztartási gépek, építési-bontási, lomtalanításból származó hulladékok, zöldhulladék, használt gumiabroncsok szerepelnek a toplistán, de sok esetben találtak a közutasok különböző veszélyes hulladékokat is és sajnos már megszokottnak mondható az állati tetemek jelenléte is.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.