Mit tehetünk a maximális munkahelyi biztonság érdekében?

Mit tehetünk a maximális munkahelyi biztonság érdekében?

A munkavállalói biztonság és egészség védelme a kisebb és nagyobb vállalatok számára egyaránt fontos, még a pandémiás időszakon kívül is. Emiatt rendszeresen érdemes időt fordítani arra, hogy átgondoljuk, melyek a leghatékonyabb eszközök a kockázat csökkentésére.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) 2003-ban nyilvánította április 28-át a munkavédelem világnapjának azok emlékére, akik munkahelyi balesetben megsérültek, vagy elhunytak. Ezen tragédiák mögött gyakran számos, egymásra szerencsétlenül ható körülmény állt. Ebből kifolyólag a munkahelyi biztonságot és egészséget érintő legnagyobb kihívások közé tartozik az egyes munkahelyeket érintő specifikus kockázatok elhárítása is.

A 3M fő küldetése, hogy biztosítsa a dolgozók jó egészségét, ezért folyamatosan új módszereket keres, hogy a munkavállalók biztonságosabban és kényelmesebben dolgozhassanak. „Vezető egyetemekkel és külsős technológiai csoportokkal dolgozunk együtt, hogy fejlett technológiák széles skáláját alkossuk meg, melyeket később akár termékekké is alakíthatunk. Fő motivációnk, hogy technológiáinkkal megoldást találjunk minden veszélyre, ami nap mint nap fenyegeti a munkavállalókat világszerte” – mondta Rádóczki Zoltán, a 3M munkavédelmi üzletágának szakmérnöke.

Hallásvédelem

Az Európai Unió a zajok által okozott veszélyeket ugyanabba a veszélyességi kategóriába sorolja, mint a leesést, az áramütést, a káros anyagok belégzését. Ebből kifolyólag a munkáltatóknak fel kell mérni – vagy legalábbis megbecsülni – a zajszennyezettség szintjét, és az eredményekre alapozva biztosítaniuk kell a megfelelő védőeszközöket. A 3M az elsők között, az 1950-es évektől kezdve gyártja a PELTOR fültokok elődjeit.

A zajszennyezettség mértéke tevékenységenként változik, így fontos, hogy a munkáltatók megfelelő szintű védőeszközt válasszanak. Ezek a zajvédő eszközök csillapítási értékének mérését laboratóriumi körülmények között végzik.

Légzésvédelem

1972-ben a 3M felfedezte az igényt egy egyszerű és hatékony védőeszközre, amely segít csökkenteni a munkavállalók kitettségét a levegőben lévő káros részecskéknek, és fokozatos fejlesztéssel megalkotta a legelső részecskeszűrő félálarcot (légzésvédőt), amellyel megszületett a védőeszközöknek egy teljesen új kategóriája. A légzésvédők ma már szabványosítva vannak – a részecskéket szűrő, eldobható félálarcoktól kezdve, a többször használható álarcokig, amelyek védelmet nyújthatnak már a veszélyes gázok és gőzök ellen is.

Az egyéni védőeszközöket le kell tesztelni

A hallás-, szem- vagy légzésvédő eszközök nem garantálják a biztonságot, amíg alkalmasságukat nem vizsgálták. Az úgynevezett illeszkedésvizsgálat a munkáltató felelőssége, a munkavállalóknak pedig kötelességük a veszélyes környezetbe való belépés előtt mindig ellenőrizni, hogy az eszközük valahol esetleg szivárog-e. „A légzésvédő eszközök alkalmasságát meg kell vizsgálni az első kiválasztás során, modellváltáskor, és a munkavállaló fiziológiai változásait követően egyaránt. Ehhez a vizsgálathoz kvalitatív, valamint pontosabb és objektívebb kvantitatív módszereket is alkalmaznak.” – összegezte Rádóczki Zoltán a 3M-től.

Az alkalmassági teszten a szemüvegeknek is át kell esniük. Ezeknek elsősorban a látóteret kell megfelelően lefedniük, és a helyükön kell maradniuk az arcon, még a hirtelen fejmozgatás során is. Elegendő felületet kell lefedniük mind függőleges, mind vízszintes irányban. A szemüveg és a szemöldök, illetve a szemüveg és az arccsont közötti túl nagy rések miatt gyakoriak a sérülések. Ezért a rések nem lehetnek nagyobbak 6-8 milliméternél a teljes kerület körül.

Magasban és mélyben egyaránt veszély leselkedik

Fontos megfelelő segítséget nyújtani azoknak a munkavállalóknak is, akik extrém körülmények között dolgoznak, például magasban. Az építkezésen dolgozók, az ellenőrzést v��gző szakemberek és a karbantartók átfogó testheveder rendszerrel rendelkeznek, amelyek biztosítva vannak a magasból való leesés vagy a mélybe zuhanás ellen. Ráadásul a rendszer megismeréséhez gyakorlati tanfolyamok is rendelkezésre állnak. Ezek célja, hogy a munkavállalók logikusan értékeljék és megtervezzék a magasban végzett munkát a biztonság érdekében, valamint gyakorlati lépéseket tanítsanak egy kolléga megmentésére, esetleg tippeket adjanak a szűk helyeken végzett munkához.

A magasban végzett munka nagy kockázatot jelent minden nap és minden másodpercben. Az alkalmazottak biztonsága nemcsak az eszközök helyes használatától és a megelőző intézkedések betartásától függ, hanem mindenekelőtt a gyakorlati tudástól és készségektől is, ezért a képzés fontos részét képezi annak, hogy megvédjük munkavállalóinkat a le- és beesésektől.” – mondta Damian Nowak oktató, a 3M magasból való mentéssel foglakozó csapatának tagja. Európában a vállalat öt speciális oktatóközponttal rendelkezik, de az egyes vállalatok egyedi körülményeihez igazított képzéseket is tud indítani. A 3M Safety Training részeként szervezett összes tanfolyamot úgy tervezték meg, hogy a résztvevők a lehető legtöbbet profitáljanak a képzés teljesítéséből.

Minden szakma másféle védőeszközöket igényel

A védőeszközök nagy részét az iparban dolgozóknak – csiszolóknak, hegesztőknek, festőknek és egyéb szakmákat űző munkavállalóknak készíti. Ezen felül az eszközök védik a mentősöket, a tűzoltókat és a katonákat is. „Ők bennünket mentenek meg, mi pedig megvédjük őket” – mondja a 3M szlogen, társadalmi felelősségvállalási filozófiájának megfelelően.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.