Átadták Magyarország első hidrogén töltőállomását

Átadták Magyarország első hidrogén töltőállomását

A Linde Gáz Magyarország Zrt. a hazai hidrogén mobilitás élére állt azzal, hogy az országban elsőként üzembe helyezte hidrogén töltőállomását.

A Linde 2021. április 29-én avatta fel az ország első hidrogén töltőállomását a cég budapesti telephelyén. Az ünnepélyes eseményen részt vett Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Steiner Attila Államtitkár és Lepsényi István, a Nemzeti Hidrogéntechnológiai Platform vezetője. A hidrogén mobilitási esemény további résztvevői a Toyota Central Europe Kft., a Linde Magyarország Anyagmozgatási Kft. és a Kontakt-Elektro Kft. vezetői.

Magyarország első hidrogén töltőállomásának átadása mellett sor került a második generációs Toyota Mirai hidrogén üzemanyagcellás autó első hazai tesztvezetésére, illetve szintén zöld hidrogénnel üzemelőtargoncák és egy hajó bemutatására is.

A Linde Gáz Magyarország Zrt. az ország egyik legnagyobb ipari-és egészségügyi gázgyártó vállalataként rendelkezik a hidrogénben rejlő hatalmas potenciál kiaknázásához szükséges technológiával és szakértelemmel. A cég az egyetlen vállalat a világon, amely a teljes hidrogén értékláncot biztosítja a gyártástól és feldolgozástól kezdve a tároláson és elosztáson át egészen a mindennapi ipari-és fogyasztói felhasználásig.

A nulla szén-dioxid kibocsátású zöld hidrogén kulcsfontosságú szerepet játszik a fenntarthatóbb energiagazdaságra való fokozatos átállásban, hiszen képes dekarbonizálni a világgazdaság számos ágazatát. A hidrogén többek között kibocsátásmentes üzemanyagforrás vonatok, buszok, teher-és személygépjárművek, targoncák és hajók számára. A Linde jelentős nemzetközi tapasztalatára és széles technológiai portfóliójára építve készen áll a tömeges alkalmazásra szánt,működőképes, gazdaságilag életképes hidrogéntechnológiák szállítására és vezetőszerepet kíván játszani a hazai hidrogénprojektekben.

A cég globális szinten több mint 200 hidrogén töltőállomást és 80 hidrogén elektrolízis üzemet telepített, valamint egyedülálló módon közel 1000 kilométeres hidrogén-vezeték hálózatot üzemeltet ügyfeleinek megbízható ellátása érdekében.

Fotó: Linde Gáz

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az átadóünnepségen elmondt_a, hogy a magyar jövő nemzeti, high-tech és zöld. „Olyan lépéseket tartunk elfogadhatónak, amelyek hosszútávon is magyar érdekeket szolgálnak, korszerű megoldásokat nyújtanak, nemcsak gazdasági, de környezeti szempontból is fenntarthatók. Ebben a gondolati keretben játszik szerepet a magyar hidrogénstratégiai jövőkép, melynek megvalósításában fontos állomást jelent az első hidrogén töltőállomás átadása és tesztüzeme. Ma egy lépéssel közelebb kerültünk azon célkitűzésünkhöz, hogy Magyarország 2050-ig klímasemlegessé váljon_” – tette hozzá a tárcavezető.

Büszkék vagyunk arra, hogy a Linde Magyarországon elsőként tette lehetővé hidrogén üzemanyaggal működő személy-és haszongépjármű, illetve hajó tankolását. Ez egy jelentős mérföldkő a vállalat életében és egyben óriási lehetőség a hazai felhasználók számára” – mondta el Hegedüs Ákos, a Linde Gáz Magyarország Zrt. vezérigazgatója az átadás kapcsán.

A Linde több mint 100 éves tapasztalattal rendelkezik a hidrogén előállításában és több mint 25 éve élenjáró a hidrogén technológiák fejlesztésében. A hidrogén előállítása, feldolgozása, tárolása és elosztása terén világszinten vezető szerepet betöltő Linde számos jelentős hidrogén projekt megvalósításában és finanszírozásában vesz részt saját technológiájára építve, mely a zöld hidrogén elektrolízis útján történő előállításától kezdve a hidrogéntöltő állomások kivitelezésén keresztül azok üzemeltetéséig terjed. A fenntarthatóság támogatójaként és a tiszta hidrogén iparági vezetőjeként jelenleg is vizsgálunk további magyarországi beruházási lehetőségeket a hidrogén technológia széles körű bevezetéshez” – fűzte hozzá Andreas X. Müller, a vállalat magyar-osztrák klaszterének vezetője.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.