A Volkswagen ID.4 lett 2021-ben a Világ Év Autója

A Volkswagen ID.4 lett 2021-ben a Világ Év Autója

2021-ben a „Világ Év Autója” ismét egy Volkswagen lett. Az új, teljesen elektromos ID.4 valamennyi nemzetközi konkurenciáját maga mögé utasította az idei nemzetközi „Word Car Awards” versenyen. A győztest évente hirdetik ki, 24 országból 93 nemzetközi autó-motoros újságíró adta le szavazatát a világpiac legjobb újdonságaira.

Különösen örülünk annak, hogy ID.4 modellünk elnyerte a „World Car of the Year” díjat” – nyilatkozta a győzelem után Ralf Brandstätter, a Volkswagen márka vezérigazgatója.  – „Nem csupán azért, mert ez a világon az egyik legfontosabb autós díj, hanem azért is, mert a zsűri ezúttal magát az ötletet és a nagyszerű csapatot is díjazta. A kulcsfontosságú európai, kínai és USA-beli piacokra gyártott első ID. modell „képviseli” a Volkswagen elektromos offenzíváját világszerte. Egy igazán meggyőző jármű, egy nagyszerű ötlet – és a Világ Év Autója Díj? Tökéletesen elégedettek vagyunk mindezekkel!

A World Car of the Year díjat csak olyan járművek kaphatják meg, amelyeket évente minimum 10 000 példányban gyártanak és legalább két kontinensen forgalmaznak.

A Világ Év Autója Díj nagyszerű elismerés a teljes ID.-csapatunk számára” – tette hozzá Thomas Ulbich, a Volkswagen márka fejlesztési igazgatója.  – „Sikerült egy olyan járművet fejlesztenünk, amely a világszerte legfontosabb kompakt SUV szegmensben elindítja a „rendszerváltást” az elektromobilitás felé, emellett pedig kiemelkedően alkalmas a mindennapi használatra. Ezzel az ID.32 modellel és a jövő ID. modelljeivel mindenki átélheti az innovatív elektromobilitást a tömegmodellek piacán.

A zsűri a győztes kiválasztása során a környezetbarát szemlélet mellett kiemelte az innovatív technológiát is. Az ID.4 járműben például opcionálisan elérhető a jövőbe mutató Augmented-Reality-Head-up-Display (kiterjesztett valóság head-up display). Ez a kijelző a szélvédőre vetíti a legfontosabb információkat, többek között a navigációs rendszer bekanyarodást jelző nyilait. A jármű vezetője ezeket az információkat három és tíz méter közötti távolságban kivetítve látja háromdimenziós megjelenítésben, így tökéletesen illeszkednek a valódi külső környezethez. Ha az ACC távolságszabályozás vagy a Travel Assist (opció) aktív, akkor meghatározott sebesség elérését követően a jármű Head-up-Display kijelzőjén világító sáv jelenik meg az ID.4 előtt, ami a szükséges követési távolság betartását segíti.

Az ID.4 a digitalizáció területén is teljesen új távlatokat nyit. A jármű a rendszeres frissítéseket és az új funkciókat „over the air” módon tudja fogadni. A Volkswagen az első szolgáltató a tömegpiaci szegmensben, aki nyártól kezdődően ezt biztosítani tudja ügyfeleinek. A jármű így folyamatosan a legmodernebb szinten marad. Ez a képesség továbbá az új üzleti modellek megvalósításához is fontos alapfeltétel.

A 17. World Car of the Year-Awards megnyerésével az ID.4 folytatni tudta a Volkswagen sikertörténetét a legismertebb és legrangosabb díjkiosztón. Az új e-SUV modellt azonban nem csupán a szakmai közönség, hanem az ügyfelek is igazán jól fogadták. A Volkswagen az idei évben világszerte 150 000 darab ID.4 értékesítését tervezi. Az elektromos offenzíva felgyorsítása a Volkswagen Accelerate stratégiájának egyik legfontosabb eleme, amelynek keretében többek között azt tervezzi a konszern, hogy minden évben minimum egy új teljesen elektromos modellt dob majd a piacra.

A koronavírus-járvány miatt a World Car Awards idei díjkiosztója online került megrendezésre, így bárki újra megnézheti.

A Volkswagen eddigi győztes modelljei a World Car Awards versenyen:

  • 2009: Golf (World Car of the Year)
  • 2010: Polo (World Car of the Year)
  • 2011: up! (World Car of the Year)
  • 2013: Golf (World Car of the Year)
  • 2021: ID.4 (World Car of the Year)

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.