Újra felélénkülhet az ingatlanpiac

Újra felélénkülhet az ingatlanpiac

Az ingatlanpiaci szereplők kedvezőbb gazdasági klímára számítanak, az ingatlanszektor fellendülését valamint a befektetési volumenek növekedését várják az előttünk álló időszaktól. A járvány a lakó és ipari ingatlanokat érintette legkevésbé.

A Deloitte Central Europe ingatlanszakértők véleményét bemutató új felmérésből kiderül, hogy az ingatlanfejlesztők, befektetők és piaci tanácsadók a járvány leküzdését követően az ingatlanpiac fellendülésére számítanak.

A Deloitte legfrissebb jelentése a 2020-ben készült legutóbbi kiadás után 10 hónappal jelent meg. A legutóbbi kiadás első felmérése 2020 januárjában készült, közvetlenül a COVID-19 járvány kitörése előtt, míg a második felmérés 2020 áprilisában készült, amikor már szembesültünk a széleskörű lezárások ingatlanpiaci hatásaival.

Jelentős különbségeket láthatunk a mostani felmérés eredményei és a tavalyi kiadás második felmérésének eredményei között. Megnyugtató módon, a 2021. január-februári eredmények sokkal inkább a 2020. januári pozitív hangulatot idézik, ami jelentős elmozdulást jelent a 2020. áprilisi negatív véleményektől.

Kohári Gábor, MRICS, a Deloitte ingatlan-tanácsadási csoportjának vezetője szerint „A járvány tavalyi első pár hónapjában kifejezett negatív piaci hangulattal szemben a közép-európai válaszadók az ingatlanpiaci kilátásokról most sokkal pozitívabb képet festettek. Fokozott piaci aktivitásra, magasabb tranzakciós volumenekre és kedvezőbb hitelfinanszírozási lehetőségekre számítanak. A várakozásaik már alapvetően a járvány előtti optimista hangulatot idézik.

A felmérésből az alábbi főbb következtetéseket vonhatjuk le:

  • 2020 második negyedévében egyetlen válaszadó sem számított arra, hogy a régió ingatlanszektora az elkövetkező évben növekedhet, és azt is csak a választ adók 4 százaléka remélte, hogy a helyzet változatlan marad. 2021 első negyedévében 39 százalékuk várt javulást, 37 százalék pedig változatlan helyzetre számít.
  • 2020 második negyedévében a válaszadóknak csupán 3 százaléka várta a hitelfinanszírozási környezet javulását, míg 75 százalékuk a környezet romlására voksolt. 2021 első negyedévében a választ adóknak már 24 százaléka várt javulást, 47 százalék pedig változatlan környezetre számít.
  • 2020 áprilisában a válaszadók 88 százaléka nyilatkozta azt, hogy az általános piaci aktivitás csökkenésére számít az elkövetkező hónapokban, és csak 5 százalék jósolt növekedést. 2021 első negyedévében a pesszimista válaszok az összes válasznak már csak 21 százalékát tették ki (közel a 2020 első negyedévére jellemző 18 százalékhoz), és a válaszadók 46 százaléka a piaci aktivitás növekedését várta.

A Deloitte 2020. évi Közép-európai ingatlanpiaci hangulatjelentése szerint a járvány hatására az ingatlanfejlesztők csaknem 81 százaléka, a befektetők 75 százaléka és a tanácsadók 76 százaléka volt kénytelen változtatni a vállalatuk stratégiáján. Az első csoportba tartozók azóta alkalmazkodtak az új helyzethez, 2021 első negyedévétől a befektetőknek csupán a kisebb hányada számolt be arról, hogy a pandémia stratégiaváltásra készteti őket.

A válaszadók többsége több ingatlanpiacon megjelenő befektetési termékre számít a közeljövőben, ezzel folytatódhat az a trend, ami 2020 második negyedévében kezdődött, amikor a válaszadók 53 százaléka növekedésre számított (a 2019-es 36 százalékhoz képest). Különösen Lengyelországban kiemelkedően pozitívak a várakozások, ahol a válaszadók 72 százaléka több befektetési lehetőségre számít.

Az ingatlanfejlesztők csaknem fele (45 százalék) számára a legnagyobb kihívás jelenleg a projektjeik értékesítése, ami enyhe növekedés a 2020 második negyedévi 38 százalékos adathoz képest. Ez markánsan nagyobb, mint a 2019-es és az 2020 első negyedévében mért 6 százalékos arány. A projektfinanszírozás nehézségeit kiemelők aránya nagymértékben csökkent, a 2020 második félévi 35 százalékról 18 százalékra.

Noha a járvány időszakában a pozitív várakozásokat megfogalmazók aránya lecsökkent, 2021 első negyedévében a korábbi 0 százalékkal szemben az ingatlanfejlesztők 13 százaléka már a projektjeik nyereségességének a növekedésére számít. A Deloitte Közép-európai ingatlanpiaci hangulatjelentésének ez az egyik legpozitívabb üzenete.

A befektetők 2020 második negyedévéhez mérten már kevésbé konzervatívak. Korábban 63 százalékuk a meglévő ingatlan-portfoliójuk kezelésre összpontosított. 2021 első negyedévére ez az arány 53 százalékra csökkent. Ezzel párhuzamosan azok aránya, akik már újabb befektetési lehetőségeket is keresnek 31 százalékról 41 százalékra nőtt.

Mostanra a tanácsadók is pozitívabban állnak ügyfeleik befektetéseihez. A tanácsadók szerint az ügyfeleik új piacok iránti érdeklődés vissza fog térni a járvány előtti szintre (2021-ben 22 százalék nyilatkozta ezt, míg 2019-ben 25 százalék, 2020 második negyedévében pedig 0 százalék).

A válaszadók úgy vélik, a járvány hatására kialakult okozta negatív gazdasági folyamatok a lakó és ipari/logisztikai szegmenseket érintette legkevésbé. Legtöbbjük szerint a kiskereskedelem, a hotel, a turizmus és szabadidős szektorok a legsúlyosabban érintett ágazatok.

Bár továbbra is számos bizonytalanság övezi a várt kilábalást, de a kilenc hónappal ezelőtti negatív várakozások után most a legtöbb szakértő látni véli a fényt az alagút végén és a várakozások az elmúlt évhez képest már jelentős pozitív elmozdulást mutatnak. A járványt követően is velünk maradhat ugyanakkor néhány új keletű kihívás. Reményeink szerint a piaci szereplők nagy többsége ezeket az új kihívásokat is sikeresen fogja tudni kezelni” – mondta Kohári Gábor, MRICS.

A borítókép forrása: Pixabay

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.