Egy éves csúcsra ért a GKI bizalmi indexe

Egy éves csúcsra ért a GKI bizalmi indexe

A GKI fogyasztói bizalmi index áprilisban egy éves csúcsára ugrott, de még jelentősen elmarad a tavalyi, járvány okozta zuhanást megelőző, 2020. márciusi szintjétől. A fogyasztói bizalmi index a tavaly áprilisi zuhanásának eddig kétharmadát tudta ledolgozni.

A GKI felmérése alapján áprilisban a lakosság a saját pénzügyi helyzetét az előző hónaphoz képest erősen javulónak értékelte, ezen a területen az index a tavaly áprilisi zuhanásnak már 83 százalékát tudta behozni. Hasonló mértékű javulás vehető észre a magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítélésével kapcsolatban. Az erről alkotott vélemény január óta folyamatosan javul, különösen az áprilisi emelkedés volt jelentős.

A koronavírus-járvány miatt a tavalyi évben a legnagyobb mértékben a munkanélküliségtől való félelem erősödött, az ezt követő javulás, majd a december-januári újabb romlás óta a félelem különösen most áprilisban csökkent jelentősen. De ezzel is csak a tavaly áprilisi zuhanás 71 százalékát sikerült ledolgozni.

A lakosság saját jövőbeli megtakarítási képességének megítélése a januári emelkedést követően, februárban az őszre jellemző szint alá esett, majd március-áprilisban alig változott. Kissé tovább erősödött a fogyasztók inflációs várakozása. A lakosság a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási lehetőségét a márciusinál kissé rosszabbnak, a következő egy évre vonatkozót jelentősen javulónak érzékelte.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.