Ezúttal a Magyar Posta nevében próbálnak adatot lopni

Ezúttal a Magyar Posta nevében próbálnak adatot lopni

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) rendkívüli tájékoztatót ad ki a Magyar Posta nevében készített, káros hivatkozást tartalmazó, kéretlen elektronikus levelekkel kapcsolatban.

Az sms-ben történős csomagküldős csalás után ezúttal a Magyar Posta álcája mögé bújva jelentek meg az adathalászok. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetéhez több bejelentés érkezett olyan vírusterjesztő e-mailek vonatkozásában, amelyek a Magyar Posta arculati elemeit használják fel a megtévesztéshez. Ilyen e-mailel már a GazMag szerkesztőségének tagjai is találkoztak.

A levélben szereplő hivatkozás megnyitását követően, az áldozat eszközére egy tömörített fájl töltődik le, amiben egy .exe kiterjesztésű, az úgynevezett AgentTesla trójai vírus egyik variánsa található. Az AgentTesla egy információgyűjtő kémprogram, amely – többek között – a billentyűleütések figyelésére is képes.

Fotó: NBSZ NKI

Az eddigi esetek alapján a levélben szereplő linkesített szöveg egy rendkívül káros webhelyre mutat.

Az NBSZ NKI javaslatai az ilyen és ehhez hasonló adathalász e-mailek kezelésével kapcsolatban: 

  • Soha ne kattintson az e-mailben érkező hivatkozásokra, amelyek ismeretlen állományok letöltését vagy bejelentkezési, személyes, egyéb adatok megadását kérik! 

  • Minden esetben külön keressen rá az érintett cég, vagy szervezet hivatalos weboldalára, és ott bejelentkezve ellenőrizze a kapott üzenet valódiságát!

  • Az üzenet valóságtartalmáról az érintett cég, vagy szervezet hivatalos tájékoztató felületein elérhető kapcsolati adatokon keresztül is meggyőződhet.

  • Amennyiben munkahelyi e-mail fiókjába gyanúsnak ítélt levél érkezik, jelölje meg SPAM üzenetként, valamint értesítse a szervezet információbiztonsági felelősét, rendszergazdáját.

  • Előfordulhat, hogy az adathalász üzenetek csatolmányt is tartalmaznak (például egy Microsoft Word dokumentum, egy tömörített, .iso vagy .pdf kiterjesztésű fájlt). Ezeket ne nyissa meg, és ne töltse le!

  • Amennyiben adathalászatra utaló eseményt tapasztal vagy azzal összefüggésben csalás áldozatává vált, haladéktalanul tegyen bejelent��st a csirt@nki.gov.hu e-mail címen, vagy az nki.gov.hu weboldalon keresztül.

  • Tekintse meg az NBSZ NKI “E-mailed jött? Gondolkodj, mielőtt kattintasz!” című tudatosító infografikáját az adathalászat felismeréséről.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.