Mennyire elismert a tudományok jelentősége az közép-európai régióban?

Mennyire elismert a tudományok jelentősége az közép-európai régióban?

Napjainkra már megkérdőjelezhetetlenné vált, hogy a tudománynak meghatározó szerepe van társadalmunk fejlődése szempontjából. A 3M kutatása szerint ez különösen igaz az közép-európai régió polgáraira, akik 87 százaléka ért egyet azzal, hogy negatív következményekkel járhat, ha nem ismerjük fel a tudományok jelentőségét (szemben a globális 82 százalékos aránnyal).

Az közép-európai régió lakosságának 59 százaléka tartja elsődleges célnak az éghajlatváltozás hatásainak enyhítését, míg globális szinten csak kicsit több mint a megkérdezettek fele (51 százalék). Emellett a régió polgárainak 54 százaléka gondolja úgy, hogy fontos lenne a hulladéktermelés csökkentésére, 48 százalékuk pedig úgy vélekedik, hogy a fenntartható fejlődés érdekében a levegő minőségének javítására kellene fókuszálni (világviszonylatban ez a két arány mindössze 43 és 37 százalék).

Az európai polgárok meghatározó része egyetért azzal, hogy negatív következményekkel járhat, ha nem ismerjük fel a tudomány értékét és jelentőségét, egyúttal tudatosabbak a tudományos vívmányokban rejlő veszélyekkel kapcsolatban. A génmódosítás a régióban megkérdezettek 60 százaléka szerint hordoz magában veszélyeket (világviszonylatban mindössze 41 százalék vélekedett ugyanígy). Régiós szinten szintén magasabb a bizalmatlanság az olyan technológiai innovációkkal kapcsolatban, mint a mesterséges intelligencia (35 és 28 százalék), a blockchain-technológia (29 és 22 százalék), valamint a közösségi internet (23 és 18 százalék).

A régió tagjai egyúttal határozottabban foglaltak állást a vállalatok szerepvállalásával kapcsolatban a környezetvédelmet és céges kultúrát illetően egyaránt. Közép-európai régiós viszonylatban a polgárok 53 százaléka, világszinten pedig 46 százaléka látja úgy, hogy a vállalatok felelőssége innovatív megoldásokkal és befektetésekkel kivenni részüket a klímaváltozás elleni küzdelemben. Egyúttal a régió lakóinak 40 százaléka szeretné, hogy a cégek több lehetőséget biztosítsanak a vállalaton belül megtalálható kisebbségeknek, 38 százalékuk pedig egyetért azzal, hogy a vállalatok feladata, hogy munkavállalóikat különböző eszközökkel (például továbbképzések) segítsék fejlődésükben (szemben a globális 34 és 33 százalékkal).

A 3M a továbbiakban is kiemelt figyelmet szentel arra, hogy felhívja a figyelmet a tudomány szerepére és erejére, mely bizonyítottan kulcsfontosságú szerepet játszik társadalmunkban. A vállalat a következő 20 évben körülbelül egymilliárd dollárt kíván befektetni a teljes karbonsemlegesség elérésének, valamint a vízfogyasztás csökkentésének és a környezetbe való visszaengedés minőségi javításának érdekében. Ezen felül a 3M hosszú távú beruházásokkal segíti a megfelelő technológiák alkalmazását termelési tevékenységének javítása és a környezetvédelem elősegítése érdekében.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.